2023-01-20
依間位於蘭桂坊既🇯🇵日本餐廳🥢以傳統🎎日式料理配埋創新元素🆕由𝟏𝟗𝟗𝟓年開業至今,𝟐𝐱年黎都咁受歡迎❤️🔥就連萬人迷碧咸都食過(𝐞𝐫...我算唔算暴露左年齡🫣)我地講番正題,睇下我食左咩啦😏~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Joe's Tasting Menu ($950/per guest)(可另加+$380 with Sake Pairing).▫️Chef's Appetizer黑色碟 • 𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠匙更 • 鮮蟹肉魚子醬🦀視覺上好強烈既對比😎蟹肉鮮甜🦀,魚子醬帶少少海水鹹香🌊.▫️Sashimi(House Tuna Salad Miniature • Nama Toro Sashimi • Chef Choice of 2 Seasonal Sashimi)刺身厚切🔪 • 油脂又夠,魚肉表面令立立 • 發晒光💎唔係誇張,筷子夾起滑到會跣落黎🥢(真係失禮晒🙇🏻♀️)赤身配醋汁沙律,唔油膩仲幾開胃😜拖羅真係入口即溶🤤,汁煮鮑魚易咬 • 少彈牙🤓炙燒過既左口魚,爆出香香既油脂🔥.▫️Sushi(Joe's Signature Su
以傳統🎎日式料理配埋創新元素🆕
由𝟏𝟗𝟗𝟓年開業至今,𝟐𝐱年黎都咁受歡迎❤️🔥
就連萬人迷碧咸都食過(𝐞𝐫...我算唔算暴露左年齡🫣)
我地講番正題,睇下我食左咩啦😏
(可另加+$380 with Sake Pairing)
▫️Chef's Appetizer
黑色碟 • 𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠匙更 • 鮮蟹肉魚子醬🦀
視覺上好強烈既對比😎
蟹肉鮮甜🦀,魚子醬帶少少海水鹹香🌊
▫️Sashimi
刺身厚切🔪 • 油脂又夠,魚肉表面令立立 • 發晒光💎
唔係誇張,筷子夾起滑到會跣落黎🥢(真係失禮晒🙇🏻♀️)
赤身配醋汁沙律,唔油膩仲幾開胃😜
拖羅真係入口即溶🤤,汁煮鮑魚易咬 • 少彈牙🤓
炙燒過既左口魚,爆出香香既油脂🔥
▫️Sushi
(Joe's Signature Sushi • Hokkaido Uni - Kinmedai • Seared Fresh Hokkaido Scallop • Chef Choice of a Sushi Roll)
幾件都出色,但我想重點講其中𝟐件💁🏻♀️
💁🏻♀️(正中間)甜蝦🦐包住吞拿魚蓉🐟 • 三文魚籽🧡,真係勁滿足 • 感覺到幸福🥰
💁🏻♀️另𝟏件係,表面鋪到小山丘🗻咁高吞拿魚 & 脆脆✨
加左少少辣🌶既蛋黃醬,底下係炸脆左既飯,好特別😎
▫️Tempura Duo
(Spicy Salmon • Halibut)
脆脆薄薄既炸漿🤏🏻,加左紫蘇葉卷住魚肉🐟
▫️A5 Saga Beef Hitokuchi Yaki
表面輕輕煎香既𝐀𝟓🎖佐賀黑毛和牛 🐃
油脂豐富 • 中間粉嫩💗,配牛油汁🧈 • 脆脆蒜片🧄
▫️Joe's Inaniwa Noodles
濃郁鮮甜龍蝦湯底🦞 • 𝟐隻去殼既蝦🦐
幼細 • 滑滑既稻庭烏冬,掛到湯汁🍜
食完碗熱辣辣既烏冬🍜,成個人暖笠笠🔥
▫️Kyoto Matcha Ice Cream
係呀🤣暖笠笠之後...我食左雪糕🍨
但有讚讚位💕上甜品時,店員另外俾多𝟐杯熱茶我地🫖
京都抹茶一定夠香濃啦,雪糕仲加左紅豆粒❤️💚
抹茶🍵 • 紅豆🫘真係好夾
仲有生果拼盤 (提子🍇 • 西瓜🍉 • 哈密瓜)
🔺以上價錢 💁🏻♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺餐廳既行政總廚👨🏻🍳堅持用空運到港,最新鮮既食材✈️
🔺深色木系🤎裝修 • 佈置 • 少少暗既燈光,有種復古 &懷舊感覺🏯
🔺店員們服務幾好
👉🏻會留意👀我地食既進度,先上下一道菜式🍴
👉🏻枱上雖然有放到茶壺,但店員經過見到我地飲晒,會主動幫忙加水🫖
🔺餐廳𝐌𝐞𝐧𝐮有素食選擇🌱