2004-09-08 52 浏览
上個星期日同嫲嫲去左呢間美心食晏。嫲嫲鍾意鐵板餐(貪佢落汁個下吱吱聲夠過癮),所以叫左個『鐵板燒春雞』加個清清地o既雞鮑翅湯飯。先講個湯飯,黎得呢度食,當然唔求真鮑真翅啦!不過d雞、鮑同翅都幾好味,d鮑片口感仲幾真添!d湯又夠味,整體黎講都唔錯。再講個鐵板,真係唔掂。隻燒春雞因為雪得太耐,無晒質感,不過呢個係香港地家禽食品o既普遍現象,所以都可以接受。之但係隻春雞下面墊住個塊"日式燒餅"類物體真係難以接受,賣相唔吸引之餘,仲吸晒d油同汁,好唔健康,所以我同嫲嫲都無食佢(呢d野點可以俾老人家食架)!雖然塊"燒餅"唔係重點,不過好影響賣相同食慾,仲令人覺得好唔抵(想食燒春雞但係夾硬買埋塊唔食o既"燒餅")!提議轉用food cost差唔多o既什菜,甘荀仔都好好食,蜀米仔當然更好啦!不過成本高嘛!PS: 雞鮑翅湯飯我俾4分,但係個鐵板燒春雞只值2分,拉均就3分啦!
上個星期日同嫲嫲去左呢間美心食晏。
嫲嫲鍾意鐵板餐(貪佢落汁個下吱吱聲夠過癮),
所以叫左個『鐵板燒春雞』加個清清地o既雞鮑翅湯飯。
先講個湯飯,黎得呢度食,當然唔求真鮑真翅啦!