2022-01-17 414 浏览
之前返工成日都會經過呢間Mother of Pizza,今日終於有機會同朋友黎試下。可能係星期五既關係,我地排咗大概30分鐘先入到去食,如果想去食既朋友,可以早少少去排隊!大家等緊既時候可以係玻璃窗欣賞下廚師整pizza既過程,由搓麵團到放入碳火到燒,都幾過癮!呢間餐廳既pizza有13吋同18吋比大家選擇,而且大家亦可以自由配搭2款不同口味,人多可以食大啲既size,人少都可以拼多1至2款口味。我地一行四人,叫咗2個pizza,一個意粉。Queen Margherita (18” 348$)呢個pizza係素的,材料主要有蕃茄,羅勒香草,水牛芝士,意大利牛奶芝士同埋木橄欖油。首先,pizza個餅底好乾身,唔會一拎上手就成手油。佢既厚度屬於中等,唔會厚到面包咁,又唔會太薄(好脆果種)。包既質感好煙韌,本人幾鐘意。 pizza既芝士香味略嫌唔夠,但已經好唔錯。Summer of Love 1967 (18” 428$)呢個pizza材料有蕃茄,火腿,新鮮菠蘿,同意大利肉腸。 呢個pizza最吸引我既係個辣椒infused蜜糖醬。整體個pizza味道好豐富。甜,酸,辣味道都好分明,每啖都

我地一行四人,叫咗2個pizza,一個意粉。

Queen Margherita (18” 348$)

呢個pizza材料有蕃茄,火腿,新鮮菠蘿,同意大利肉腸。 呢個pizza最吸引我既係個辣椒infused蜜糖醬。整體個pizza味道好豐富。甜,酸,辣味道都好分明,每啖都會食到少少既辣味,而家蜜糖味好明顯,兩種味道好夾,鐘意蜜糖既朋友一定要試。

最後我地叫多咗個意大利白酒肉丸意粉。呢份意粉份量都幾大,意粉幾彈牙,而個醬汁都食到好香白酒味,唔想齋食pizza,可以叫返個意粉中和下。