2022-11-20
去得銅鑼灣登龍街,通常都係食日本嘢多。今次周末搵到依間性價比好高嘅人氣fusion菜《Memoir》。門口有個半門形乾花半供門,一入去左手邊有個射燈狀嘅,睇落有啲似極光,右邊就係落地大玻璃,透光度同埋空間到十足。周末嘅lunch set性價比好高,ranging from $88 to $198 咁嘅價錢係銅鑼灣好抵食。首先嚟左兩個沙律,食落好新鮮,加左少少黑醋做調味,好開胃。之後我就加左兩款小食吉列牛肉薯餅 +$38新鮮炸得好香脆,內餡係幼滑嘅牛肉蓉,點埋個黃芥末醬一齊食真係一流。香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88一大塊鵝肝,食落濃郁又充滿油香,但係唔會覺得油膩,加埋蘋果蓉嘅酸甜味就好解膩。主菜紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $138牛肋條慢煮炆到好腍,又啖啖嘅紅酒酸甜味,都幾特別。蒜香辣帆立貝扁意粉 $128用左好多蒜片爆香炒,食落成個扁意粉充滿蒜香味。帆立貝份量都幾多,足足有三隻咁多,每一隻都好大隻,新鮮又充滿鮮味。伯爵茶奶凍 +$28奶凍口感幼滑似豆腐,伯爵茶味香濃又唔會太甜。MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
首先嚟左兩個沙律,食落好新鮮,加左少少黑醋做調味,好開胃。
之後我就加左兩款小食
吉列牛肉薯餅 +$38
香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88
主菜
紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $138
牛肋條慢煮炆到好腍,又啖啖嘅紅酒酸甜味,都幾特別。
蒜香辣帆立貝扁意粉 $128
伯爵茶奶凍 +$28
奶凍口感幼滑似豆腐,伯爵茶味香濃又唔會太甜。
MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓