2022-09-01
男朋友知道我生日就專登帶我去食啲好西。但佢為咗保持神秘感,一直都唔肯講俾我聽帶我去食啲咩。終於到我生日,佢就帶咗我哋食呢一間日本菜。😋😋------------------------------入到去環境雖然唔算好大,但坐嘅位都闊落。咁啱我哋坐喺一個可以見到師傅切魚生嘅位,睇落環境都好乾淨。------------------------------呢一到侍應服務都好好,主動為我哋介紹佢哋嘅嘢食同埋推薦俾我哋,等我哋唔使點諗,好好!芝麻鹽醬椰菜椰菜幾清爽爽脆,再配埋鹹鹹地嘅芝麻鹽醬,識落都幾開胃。刺身盛合6款呢間餐廳好貼心,因為我哋有嗌刺身同埋漁獲浜燒盛合,所以店員好快就預備咗唔同嘅醬料俾我哋去食之後嘅嘢食。刺身盛合有吞拿魚魚腩、赤貝、油甘魚、三文魚同埋帆立貝。當中我最鍾意嘅係吞拿魚魚腩同埋油甘魚,食落新鮮又油脂豐富,好肥美,超正!!漁獲浜燒盛合店員專登攞俾我哋睇吓啲海鮮有幾咁新鮮,兩隻鮑魚仲識郁,勁生猛。而呢一個盛合有鮑魚、蠔、松葉蟹腳、珍寶大蝦、螺。當中我最鍾意嘅係鮑魚都好食落非常彈牙,師傅煮到啱啱好,唔會熟到好似擦膠咁樣。燒完嘅蠔再連埋啲汁,鹹鹹地得來鮮甜又鮮甜嘅味道!而個螺都
芝麻鹽醬椰菜
椰菜幾清爽爽脆,再配埋鹹鹹地嘅芝麻鹽醬,識落都幾開胃。
刺身盛合6款
漁獲浜燒盛合
燒完嘅蠔再連埋啲汁,鹹鹹地得來鮮甜又鮮甜嘅味道!
而個螺都好好食,螺肉肉質彈牙,再加上佢嘅湯都好好飲,螺嘅鮮甜加埋少少酒味,簡直一流。
呢度咁少嘢梗係唔夠飽啦,所以我哋就嗌多個海膽蟹肉炒飯。海膽非常鮮甜,唔會苦,好新鮮。連埋蟹肉同飯一齊食口感豐富,仲淡淡都有浸黑椒味,調味絕對足夠,唔會淡茂茂!
最後梗係唔少得甜品啦,我地嗌咗兩個唔同嘅甜品。我自己個人就鍾意檸檬雪芭,夠晒酸得來又真係好有檸檬味,真係好似就咁食緊檸檬咁,鍾意食酸嘅我覺得非常好食。如果唔食得酸嘅朋友仔,都可以嗌個蘋果雪芭嚟食,甜甜地咁又充滿蘋果味,都幾好食。
呢一餐應該係我食過咁多生日飯入邊最好食嘅一餐,希望下年男朋友都可以帶我去食間咁高質嘅餐廳!