2016-12-04 373 浏览
猪小姐今晚又去食日本料理啦 皆因小妹九月份牛一 咀刁v话请我去食好西 尼位朋友认真唔话得啦听朋友讲过鉄人旨花嘅omakase好丰富 食材用料亦正宗新鲜 未食已经相当期待环境恬静舒适 装潢十分有格调 感觉高尚鉄人旨花主要分两边嘅 一边系食铁板烧 另外一边食刺身寿司等我地今次系食omakase 可以坐bar枱欣赏下师傅用心为我地即席准备食材先上前菜!由左数起 分别系芥末八爪鱼 明太子沙律 三文鱼头鼻软骨芥辣味好强烈 喜欢芥辣嘅猪小姐大叫过瘾 八爪鱼带爽黏稠度高明太子沙律已切成正方形粒 的骰可爱!爽脆有口感 明太子小小辣 味道唔算突出 系小朋友都会喜欢嘅前菜三文鱼头鼻软骨猪小姐都系第一次食 系薄透嘅奶白色 食落系软骨般嘅爽 味道带酸 几开胃龙虾刺身出场了! 尼至澳洲嘅龙虾好生猛 尼到时我地见到佢仲郁紧摆盘相当讲究及有气势!保留龙虾头及尾部 (头部等阵会用尼淆汤) 师傅会将完只龙虾起肉切片 切出尼份量亦唔少 冰镇以保持新鲜龙虾刺身味道较淡 纯粹系食其鲜味 重口味嘅猪小姐点左啲酱油提鲜龙虾肉晶莹剔透 口感爽弹清新 多食都唔会觉得腻!属于铁板单品嘅薄烧葱花牛肉竟然可以一尝牛肉嫩滑充满肉汁 配上香浓
猪小姐今晚又去食日本料理啦

三文鱼头鼻软骨猪小姐都系第一次食
系薄透嘅奶白色 食落系软骨般嘅爽 味道带酸 几开胃
新鲜澳洲龙虾
龙虾刺身
龙虾刺身出场了!
尼至澳洲嘅龙虾好生猛 尼到时我地见到佢仲郁紧
龙虾刺身

龙虾肉晶莹剔透 口感爽弹清新 多食都唔会觉得腻!
薄烧葱花牛肉
属于铁板单品嘅薄烧葱花牛肉竟然可以一尝
牛肉嫩滑充满肉汁 配上香浓葱花 薄薄嘅一片已感满足!

寿司分面认真大满足
深海池鱼配海胆寿司
深海池鱼厚切 带出淡淡鱼味 爽滑带嚼劲口感 加入海胆加强鲜甜度 小清新!
胡椒柚子金目鲷寿司
金目鲷经过轻轻火灸 令鱼油慢慢渗出 软柔油香嘅金目鲷加上味道出位嘅柚子胡椒作冲突 令人一试难忘
右口鱼边寿司
左口鱼边就食得多 唔知右口鱼边又系点架呢

右口鱼边味道质感与左口鱼大致相同 口感滑溜慢慢溶化 右口鱼涂上薄薄嘅酱油去烧增添焦香提味
海胆军舰 好正! 好正! 好正!因为系事实所以要讲三次
马粪海胆军舰
北海道马粪海胆矜贵 橙黄色嘅佢甘香馥郁 质感幼滑丰富都不在话下 用料一啲都唔吝啬 有成两三层海胆!
系相当高质及足料嘅海胆军舰 真叫人却罢不能呢
拖罗寿司
另一令人心花怒放嘅系拖罗寿司!油脂分布平匀 淡粉红带光泽 望上去已经知系上等拖罗
四个字 入口即溶!加埋鱼脂香充满口腔 赢哂!猪小姐表示相当幸福
海鳗卷
大大片鳗鱼加极多蟹籽包住嘅卷物一样吸晴
鳗鱼无骨充满微焦烧汁味 量多蟹料在口内爆发 唔错!

加入味道独特嘅紫苏叶 喜欢与否 见人见智
喜知次
喜知次系日本鱼界可算珍贵!鲜红明艳嘅鱼身 有著鱼鲜非鱼腥 带鲜甜 挤出柠檬汁更酸胃 可惜入口偏干 影响肉质
龙虾菜汤
用龙虾头淆嘅菜汤感觉有啲可惜
虽然汤里有丰富健康嘅蔬菜及菇菌 甜甜地 但味道相当清淡 龙虾味亦尝不了 与我想像中有点出入呢!
抹茶红豆奶冻
甜品带比我地惊喜
抹茶红豆奶冻唔太甜 奶冻奶味浓郁而且幼滑 加上抹茶红豆尼对perfect match做点缀 连我尼个非甜品爱好者都大赞好

是日晚餐相当满意
再一次多谢咀刁v尼位善长仁翁哈哈!
2016-11-22
庆祝纪念