2008-09-23 35 浏览
男朋友生日,打算食d特別d既野。入開白泥睇日落,順道就黎流浮山食海鮮。我預早幾日打黎明記訂位,當我順手問老闆「兩個人應該要叫幾多隻黃油蟹﹖洗唔洗而家訂左先﹖」等問題,老闆都禮貌地逐一回答。仲話「兩個人,一隻好喇」~果下已經覺得老闆唔hardsell~由於係星期日,都幾多一家大細黎食,訂位冇走雞。環境方面,明記既裝修係一般街坊式酒樓咁,但算係好企理,而且乾乾淨淨。點菜既時候,靚姐仲叫我地出出面既「海鮮檔」一齊揀。我地點左一隻黃油蟹、兩隻瀨尿蝦,仲有辣酒煮東風螺同清蒸斑頭腩,仲有。最先上場既係白灼瀨尿蝦。白灼雖然係好簡單既一回事,但要係食材新鮮的店先敢整,0係冇調味料的掩飾之下,食材好醜一食即知嘛﹗而呢兩隻蝦,份量一望已經係重量級,食落去亦十分鮮味,肉厚而香。得意既係我第一次食瀨尿蝦係可以食埋佢個「槓」位,都幾多肉食ga 辣酒煮東風螺同樣好新鮮爽口,辣汁的味道調校得宜,既有dd辛辣的刺激,但又唔係搶左d螺既鮮。清蒸斑頭腩的味道都唔錯,但冇咩驚喜,賣相亦都唔太靚……最後我地呢個金黃壽宴的主角—黃油蟹終於出場喇﹗ 一打開佢—嘩~真係成隻蟹都係黃色ga~食落去有好濃既蟹同埋黃既味道,蟹肉加埋黃,

最後我地呢個金黃壽宴的主角—黃油蟹終於出場喇﹗
一打開佢—嘩~真係成隻蟹都係黃色ga~食落去有好濃既蟹同埋黃既味道,蟹肉加埋黃,好rich又好滑﹗果種食到邊都見到黃既感覺亦都好good~ 雖然佢蟹仔細細,但兩個人食,又想叫下其他野食既話,真係食一隻就夠喇~ 老闆果然冇講錯﹗

值得一提既係明記10點鬆dd就唔落新單ga la~要叫其他小菜既話最好就就時間。

食完呢餐金黃壽宴,我地兩個都好飽。靚姐仲會送上薄皮靚橙等大家可以去一去食完黃油蟹的heavy的感覺。0係靚姐們開始執緊野做清潔既時候,仲同我地傾偈吹水tim~

總的而言,呢度的街坊式經營,招呼和食物質素俱佳,價錢合理~食到靚野又食得開心,遠d都係值得既~
金黃壽宴主菜
真係成隻都係黃