2021-02-23 503 浏览
讲起金鹤拉面,大家都一定会谂起鸡白汤拉面。 今次再来的原因,却并非一如你所想,又吃鸡白汤,因为有座银在前,未必做到最好,再来这分店,为的是这碗酥炸软壳蟹香辣拉面。 除咗呢个新拉面,见到新推荐仲有绿茶鸡汤拉面。同样是新尝试,可惜,我地为左软壳蟹以来,目标正确,下次先食绿茶。 和朋友来到自然可以分甘同味,当然要叫多一下饺子试试。 感觉不错,美味得来不会太过热气,有点大阪王将feel。 我哋叫咗一人一碗软壳蟹拉面,朋友大食,话一定要叫两只,点知上场吓亲。 见到咁大只软壳蟹,自然非常吸晴。 同个名一样,非常酥软,香口又够野味,绝对像大型居酒屋般做得非常对办。 另外附上一条腩肉,经烧过后,又系香气扑鼻,肥脂嘅部位更加系非常吸引,好食到就算肥都唔惊,成条入哂口。 面条可接受,不过最重要系佢个香辣汤底,冬天食就最啱,整碗汤,一滴也饮完。 唯一不好嘅就系面条唔够挂汤,有美中不足之处。 整体来讲,我觉得金鹤拉面感觉唔错,上次叫外卖水准都系仲争少少,但试过堂食之后,至少感觉不差,说系城最好嘅拉面,当然太过夸张,但来吃过简单午餐就绝对不会失望,至少系中上水准。
讲起金鹤拉面,大家都一定会谂起鸡白汤拉面。

感觉不错,美味得来不会太过热气,有点大阪王将feel。

唯一不好嘅就系面条唔够挂汤,有美中不足之处。

金鹤拉面 (和富道) 北角和富道6号嘉洋大厦地下A舖
2021-02-11