2025-06-22 822 浏览
因為6月中要出trip,提早同爸爸食父親節飯,就揀咗呢間bookmark咗好耐嘅金東大。環境方面就不過不失啦,寬敞企理,晚市都幾熱鬧所以有少少嘈,不過食物質素的確值得令我哋留返個好評!鮮蟹⾁鴨絲花膠羹原本以為湯羹都係同酒樓差唔多味,但係呢款好特別,鴨肉嘅香氣好突出,仲散發住淡淡嘅陳皮香,估唔到兩者味道係咁夾,入口好舒服。而且蟹肉同花膠都好足料,每一啖飲落都有幾層口感,加埋多重鮮味,好滿足呢😄明爐自家製燒鵝因為家父鍾意食燒味所以試下叫嘅燒鵝,出乎意料地好食!上菜嘅時候好夠熱,外皮脆卜卜,鵝油香滿溢,肉質結實得嚟完全唔靭,估唔到水上人整嘅燒鵝拍得住啲香港老字號,好有驚喜~清蒸野生老鼠斑不嬲都知野生嘅老鼠班係好嘢嚟,今次呢條仲要四斤重,真係執到寶。我哋同隔離枱客人各分半條,大家都食到讚口不絕👍🏿 師傅蒸熟嘅程度拿捏得非常完美,魚肉又嫩滑又彈牙,簡直係海魚嘅天花板!重點係配搭埋佢哋特製嘅蒸魚豉油,聽店員講係老闆研究咗好耐用好幾款豉油嚟調配,份外甘香,我哋秒速清晒條魚仲留咗碟豉油嚟撈白飯😂鹹魚蒸肉餅聽講肉餅喺呢度嘅招牌菜,仲要係老闆親自出馬打,我哋一於叫款最懷舊嘅試吓,果然冇令我哋失望!肉餅肥瘦

鮮蟹⾁鴨絲花膠羹

明爐自家製燒鵝

清蒸野生老鼠斑

鹹魚蒸肉餅
聽講肉餅喺呢度嘅招牌菜,仲要係老闆親自出馬打,我哋一於叫款最懷舊嘅試吓,果然冇令我哋失望!肉餅肥瘦均勻,咬落去非常鬆化同香口,惹味得來又唔會過鹹,吸收晒鹹魚嘅鹹香,唔覺意又食多咗碗白飯😋