2020-07-03 63 浏览
雖然去不到日本,但心裡總是心癢癢想食日本菜,好啦,一於上OpenRice睇下有咩好揀,見到呢間花居酒屋評價幾好,加埋我同朋友真係好想食壽司同埋串燒,所以book左6:30,餐廳位置唔多算,好彩有book 位,好開心唔洗等位。一入去會有職員主動比紙袋袋住口罩,唔會話好求其,衛生措施都幾好。裝潢日本風濃厚,朋友說喜歡這裡的和式感覺。餐牌有唔少選擇,食物種類都好豐富,樣樣都好吸引。由刺身、壽司、手卷、串燒到炸物。。應有盡有。三文魚腩(四切) $58,朋友對三文魚腩贊口不絕,真的很肥美,三文魚味濃郁到難以形容,而且冰冰凍凍,食起上黎口感唔錯👍🏻海膽壽司 兩本$68 必點推薦,好抵食!海膽鮮甜唔苦,每一件都用料超足,一口食落去,海膽甘香在口中徘徊,溢滿著慢慢溶化的海膽,很出色!火炙三文魚壽司 兩本$22,又係抵食之選,嫩滑的三文魚燒到半生熟,炙燒香味十足,放入口又有少少飯中和,唔錯。鵝肝壽司 一本$38 鵝肝面層輕脆,鵝肝味濃郁,味道同飯非常夾,不錯不錯。吞拿魚兩本 $36 魚肉肥美新鮮,魚油融入我口中。我經常去日本食吞拿魚,這次雖然去不到日本,但這裡吃到都十分滿足,不錯。牛油果加州卷$58 味

裝潢日本風濃厚,朋友說喜歡這裡的和式感覺。

餐牌有唔少選擇,食物種類都好豐富,樣樣都好吸引。
刺身壽司、手卷、串燒到炸物。。應有盡有。

牛油果加州卷$58 味道感覺正正常常,牛油果新鮮,加埋一齊都幾好味。

天婦羅盛盒$98,呢份天婦羅份量都唔錯,有三隻炸大蝦、秋葵、冬菇、茄子同南瓜等。天婦羅炸皮唔厚,只係有薄薄一層炸粉,夠哂脆口。炸得鬆脆而且大大件,每一件好新鮮,特別是炸大蝦。點少少天婦羅汁,食落去冇油林林嘅感覺,唔洗用白蘿蔔蓉解膩!不過大家真係要盡快食,一凍左就跌晒分!

燒煙肉車厘茄串$18煙肉同車厘茄兩者好夾,惹味香口 ,車厘茄飽滿夠清甜,煙肉微鹹,黑椒味都幾重下,如果輕手D會更好~

七味燒雞腎 兩本$38
厚身又大份,燒得剛剛好,口感一流,爽口且有咬口。
冇雪藏味,而加了些少點七味粉,令雞腎更惹味。

酸汁香蔥牛肉卷 兩本 $68
清新的蘿蔔酸汁配上蔥融合牛肉卷,味道更豐富,好惹味!牛真係勁滑,勁重牛味,肉夠味汁夠多。鍾意食牛嘅朋友呢個一定要試阿,個人認為呢個係必食推介。

舖頭未夠7點就差唔多坐滿人,客人大多數都係後生上班族,放工過來鬆一鬆實在是人生一大享受。我地唔飲酒嘅關係,水飲得比較快,店員中途不時幫手添水,態度都好有禮貌,好似幾Pro咁。開心時間過得特別快,好好收拾心情明天上班,迎接新的一天!