2020-01-15
今日黃氏力牆同家人,去到尖沙咀行街,聽 聽聞依間過江龍,重慶麻辣火鍋排名第一。 於是我哋去試下,佢係咪真係有咁嘅實力。睇返張menu 有十大必點,作為鍾意食嘢嘅我,就更加必定嗌佢當中,睇下佢係咪真係咁正先。餐廳裝修十分高級,而且所有窗仲可以望到海景,鍾意識食,享受嘅各位,真係可以三五知己上嚟,食下野,傾下計,慢慢先明白咩叫享受。餐前,侍應會先送上雪耳糖水,大家千其唔好睇小佢,其實因為空肚食麻辣唔係人人受得到,淨係呢一點,已經知道佢哋真係重慶火鍋正宗嘅飲食文化。佢哋招牌菜係九宮格麻辣火鍋,但因為我哋真係食唔到,所以先試咗呢個鴛鴦火鍋,一邊係山珍箘湯鍋,另一邊係普通辣大紅鍋,所以各位食得辣嘅朋友,真係可以試下九官格,聽聞九宮格內,每格辣程度係唔同,大家真係不訪試下。重慶炸酥肉,喺個餐前小菜,大家真係要點下,味道雖然有少少麻辣,但係非常之香脆,有d 似魷魚鬚,大家真係試下。大刀牛肝,反而我覺得係本店之選,本人極力推介,香港冇乜地方真係可以食到,必點之選,食過之後真係會再order,打邊爐有時間真係唔使下下只叫肥牛。大刀豬腰片,即係同大刀牛肝一樣,必點之食。一來可以睇到師傅嘅刀工,每塊簿到好
大刀豬腰片,即係同大刀牛肝一樣,必點之食。一來可以睇到師傅嘅刀工,每塊簿到好似紙咁,簡直好似食緊啲藝術品,又係必點之選。
稻田毛肚, 亦即係香港人所講嘅黑栢葉,但係佢嘅獨特之處,係佢師傅嘅刀功了得,每塊都切到一樣咁嘅厚度大小, 並唔係我哋喺街隨便見到一梳梳,而佢哋係一塊塊 ,亦係可以試下咩叫新鮮嘅黑毛肚。
香鹵豬大腸, 如果中意食肥腸嘅人,就必定會唔錯過佢,嗰種回香味,真係無法形容。唯一缺點係,分量不多,真係只能夠淺嘗。
麻辣湯底又點會有去嘅好拍檔鴨血,鴨血嘅特點就係佢有口感及實在, 即使放好耐係火鍋都唔會咁快爛,所以好多麻辣火鍋選用佢做一個湯底煮菜, 配搭佢地獨特嘅麻辣湯底真係絕配。
現炸豆皮, 亦即係香港人食開嘅響玲。但重慶豆皮比港式響玲來得更有層次,大家不妨一試難忘。