2021-03-01 412 浏览
差啲忘記咗外出用膳嘅感覺🙄今晚決定去銅鑼灣食鐵板燒,餐廳响銅鑼灣逸園中心,差不多成幢大廈都係日式餐廳。虎鐵鐵板燒响12樓,一入舖頭左右兩邊各有一張大型鐵板枱,今晚坐左邊,由於遲咗訂位,所以坐不到鐵板枱,唯有坐後面的卡座。唔能夠睇住師傅烹調差了一點,但餐廳空間不大,上菜亦不用花太多時間。難得出街食飯,當然叫個最貴嘅二人套餐啦。套餐有北寄貝,鮑魚,龍蝦,A5和牛,單看用料,相信都值回票價👍前菜有蟹肉沙律,新鮮度十足。第二度前菜有海膽黑松露溏心蛋,香滑的流心蛋配濃郁的黑松露,出寄地夾。著跟主菜逐樣出場,火焰北寄貝上枱時氣勢十足,燒著時買聞到淡的松葉味。而北寄貝加上火焰後,火候仍剛剛好,最後連殻裡面的湯都飲埋。南非鮑魚口感爽脆,還帶著濃濃的海水味,而醬汁方面都下了一些功夫,蟹肉海苔醬鹹鹹香香,感覺特別。活龍蝦來自澳洲,應該係近期嘅大熱。但屋企嘅爐頭點都唔及得鐵板用高溫鎖住佢嘅肉汁水份,所以鐵板燒龍蝦特別好食😋A5和牛來自日本佐賀,用厚切的方法,煎得外皮香脆,我們點了七成熟,師傅做得啱啱好。因為始終和牛油份高,煎熟一點更能逼出油份,提升香味👍麵豉湯則用龍蝦頭餚煮,令鮮味提升不少。正所謂好戲在後頭
差啲忘記咗外出用膳嘅感覺🙄

前菜有蟹肉沙律,新鮮度十足。

麵豉湯則用龍蝦頭餚煮,令鮮味提升不少。

正所謂好戲在後頭,壓軸的炒飯不得了:三文魚子海膽杯炒飯,炒飯加入紅蘿蔔碎及蔥粒,增加香味及咬口。將炒好的飯放在雪糕杯上,最後鋪滿三文魚子及海膽,炒飯的熱力有助提升海膽的香味,而三文魚子鹹鹹香香再加上在口中爆汁,實在每一啖都是精華,真是捨不得將它吃完🤪

甜品又係另外一個高潮位,相對等咗較長嘅時間,因為是梳乎厘,不能心急。面頭再加上紅豆雪糕,一冷一熱的口感,甜甜的滋味為晚餐畫上完美句號。

當然整個套餐來說,價錢不算便宜,但用料優質,亦見師傅在醬汁上花了很多心思,炒飯甜品都精彩,值得值得👍
2021-02-23