2021-04-07
在疫情的這段期間,原本想在晚上吃的東西很多都換成了午餐。不自覺咁用多咗很多錢去吃更優秀的午餐。今日就嚟到呢一間係天后嘅Omakase日本餐廳。餐廳位於一幢商廈嘅高層,一打開門見到個海景已經覺得好正,我今日坐咗喺吧枱嘅位置,但係由於因為唔係好肚餓同埋時間關係,就無試omakase,叫咗一個set lunch就算。我叫嘅係5號餐江戶前刺身丼,一點完餐之後好快廚師就叫侍應先送上茶碗蒸同埋沙律。沙律不過不失,沙律菜亦都算係新鮮。10分欣賞呢一個茶碗蒸,入面除咗有平時食到嘅銀杏,雞肉,同埋菇之外,仲有好多蟹肉。之後就係重頭戲刺身當娜,刺身當飯用上角切魚生,當中包括鱆紅魚、劍魚、吞拿魚同埋鯛魚,食得出每一款都唔係話好似某啲舖頭咁用啲頭頭尾尾比你,而係每一款都係新鮮嘅。另外,值得一提嘅係佢嘅飯底係用咗赤醋飯,我自己本人就好鍾意。而且佢碗飯嘅份量亦都唔少,我一個女仔其實係食唔晒嘅,當然可能係因為我細食啦最後廚師見到你食完飯之後,亦都會叫侍應送上甜品。雖然我唔係食緊廚師發板,但廚師一樣都好留意顧客嘅進食速度,呢點係非常值得一讚!今日嘅甜品係一個焦糖布甸,超級好食,甜度適中而且布甸嘅質地亦都唔係落咗好多魚
最後廚師見到你食完飯之後,亦都會叫侍應送上甜品。雖然我唔係食緊廚師發板,但廚師一樣都好留意顧客嘅進食速度,呢點係非常值得一讚!今日嘅甜品係一個焦糖布甸,超級好食,甜度適中而且布甸嘅質地亦都唔係落咗好多魚膠粉嗰種!
埋單都只係二百幾蚊,但係已經有咁高質素嘅服務同埋呢一個令人心曠神怡嘅海景,我絕對會再返嚟!另外,餐廳係有露台嘅,好多客人都選擇食完飯之後出去打下卡,我覺得都幾適合一班姊妹去食