2019-08-21
今日奉老細之命同英國遠道而來嘅鬼仔同事食飯,鬼仔話落機冇耐仲有jet lag,唔想去太遠,所以我就同佢去酒店嘅意大利餐廳Bong食。嘉里酒店近紅磡碼頭,餐廳對正維多利亞港,早啲嚟仲睇到日落晚霞,嚟拍拖一定好浪漫~鬼仔叫咗個Set B,仲話同我share食,我真係「紅都面晒」。我哋再叫咗個意粉share~【Crab meat cheese truffle with homemade Linguine】黑松露係放咗幾片入去,唔係一般常見嘅黑松露碎,一上枱就聞到黑松露味。芝士亦都係一片片,蟹肉都唔少,自家製扁意粉幾有咬口,非常不錯。【Dinner Set B $760】餐湯係【Sweet Pumpkin Cream Soup】上面有泡沫加上濃稠度適中,南瓜味度冇過濃,飲起嚟感覺輕盈。【Grilled Scallop with Salmon Caviar】魚子醬好鮮味,入口即溶。燒帶子彈牙但口感嫩滑,點碟邊嘅三色椒汁好香口。另外仲有魚子醬同三文魚嘅配搭。伴碟有士多啤梨、青、紅番茄仔同藍莓等蔬果,好有益。【Sous vide Chicken Salad】沙律菜新鮮,不過肉就少咗啲~【Dry ag
【Dinner Set B $760】
【Dry aged Ribeye steak(250g) with King Tiger Prawn】餐廳最出名嘅係風乾熟成嘅精品級牛扒。風乾熟成嘅最大賣點係肉味更豐富,肉質保持粉嫩。調味料亦都好多花款—喜瑪拉鹽、海鹽、紫菜鹽、黑椒汁、芥辣、酸瓜。因其他之前都試過所以今次特別試酸瓜,酸酸甜甜又幾得意。除咗牛肉外,蝦都幾鮮爽,配菜好多都係蔬菜瓜類,比較特別係紅酒浸嘅啤梨。
今日嘅【Chefs Recommended Pasta】係番茄汁意大利粉,甜酸平衡配合彈牙扁意粉,不錯。
所以主菜食完就到紅桑子Sorbet,清吓口中味道迎接甜品。
【Today's Dessert】係Tiramisu,又香甜又滑溜,正。最後餐飲叫咗Cappuccino,以香濃酒店級咖啡完美作結。