2020-11-22 222 浏览
去九龍城食泰菜食到有啲悶,今次食酸菜魚,店名叫有口福,是朋友介紹,即管試試。今次目標食酸菜魚,一坐下便order,侍應問我們有冇其他食物想添加在酸菜魚裏面,我問他有什麼推介他,講了幾種,最後我哋選擇咗豬肉釀豆卜。另外朋友想食泡椒鳳爪,而我還想食口水雞。當然食啲咁濃味嘅嘢,梗係唔少得啤酒啦!最先上枱的是泡椒鳳爪,沒有想像中那麼辣,爽口帶微酸,作為前菜十分合適。跟着的口水雞,份量十足,上面灑滿炒香的花生碎及芝麻,而雞肉方面應該是把雞煮熟後先過冷河,令雞肉緊致爽口,皮與肉之間還帶有一些啫喱狀。醬汁方面,因為香料下得夠,令香味撲鼻,而辣度不算高,麻的程度則啱啱好,送啤酒一流!最後上枱當然是主角酸菜魚,一上枱就聞到濃濃的酸辣味,魚肉份量很多,桂花魚起骨,用頭及骨的部份作熬湯,魚肉起片後厚切,生熟程度剛剛好。每片都滑溜,吸收了酸菜及魚湯的汁,加上微辣小麻,令人食完一啖又一啖。另外附加的豬肉豆卜是將豆卜挖空釀入豬肉,吸汁的作用非常勁。而豬肉應該是加了菇粉之類,有淡淡貢丸的味道,但就較貢丸更加鬆軟,而份量亦十分多,食得超滿足。下次去九龍城又多了一個泰菜以外的好選擇👍

下次去九龍城又多了一個泰菜以外的好選擇👍
2020-11-19