2024-01-28
餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗依加自己開餐廳🍴 想法國菜加入日式元素創做獨一無二特色而且價錢唔貴 食到咁高級菜式都唔洗六百蚊位-Pate en croute Classic pie with Foie Gras鵝肝批係法國傳統食物之一🇫🇷係法國經常有呢道菜但香港比較少見到主廚用話呢道菜式所需時間比較長佢支持住每一步都一手一腳自己做由主角慢煮鵝肝,表層酥皮,中層雞湯啫喱,加上各種配料(豬肉,洋蔥🧅⋯⋯)需用一星期時間先整好味道香醇 絕不有鵝肝油腍口感意外地沒有想像中咸度反而食出鵝肝嘅原汁原味-Beef🐮 Tartare & Tuna Terraice和牛他他一般餐廳做法有各式各樣自行加入自行地拌牛但主廚🧑🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅決定預先調配最合適的材料中間混合酸青瓜🥒蔥等加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺味道👅更濃烈 更重鵝肝香 一款菜式兩款味道感覺大不同-Carrol soup🫕食完兩個冷菜式係時候食返暖胃熱辣辣食物是日餐湯:甘荀南瓜湯🥕🎃湯底質感濃稠 有種食緊BB糊仔感覺主廚話用原個南瓜蒸軟 多次磨蓉 多次隔籬原汁原味嘅甘荀南瓜 保留最
餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗
自行地拌牛
但主廚🧑🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅
決定預先調配最合適的材料
中間混合酸青瓜🥒蔥等
加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖
而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺
以芝士🧀️ 雞肉🍗西式火腿 卷成再炸
外脆內軟 加上特製蛋黃醬
流心芝士溶為一體
肉質嫩滑 有意外驚喜
同時有薯仔千層麵,一層又一層疊起,中間加入cream,好好食😋
-Creme brulee🍮
法國菜最後一道當然係甜品啦
法式焦糖係經典甜品之一
材用日本蘭王加入冰滴牛奶效果,一點一滴
保留牛奶最濃縮最純味道
雖然唔係creamy口感