2006-10-09
最鐘意食上海菜。午飯時間同3個癲o既同事一行4人黎開大餐,事關其中一個最癲o既話要食元蹄,公司其他老人家嫌肥膩縮沙,但係4個米4個o羅,至多食唔晒米包走。4個大食怪叫左﹕1. 冰糖元蹄(要早一日訂,如果唔係得紅燒味,咁梗係冰糖味好食好多啦。真係好好好好好好味﹔肥瘦適中,肥o既地方唔膩,瘦o既地方唔un,跟1碟貝殼形包包,點汁食晒,最後包走o既係食淨o個d汁!!!黐晒線!)2. 蟹粉拌麵(細細碗麵,1人1注。生平最怕腥味,襯熱食加d醋都算okay, 我個人認為夜上海d蟹粉好味d)3. 燻蛋(又係夜上海出色d)4. 生煎飽(見到下面d食評話好至叫,點知奶野,外皮唔脆,d餡梅梅地,d飽濕o既淋o既一pat pat,冇食晒)5. 雞火煮干絲(諗住清清地,點知得個鹹字)6. 拔絲香蕉(好味架都,12件1人3件,我地自己都估唔到咁飽都仲食得落。Lee度用忌廉汽水浸d蕉,唔係就咁冰粒清水,果然好味d)野食都幾好。係d侍應o羅,唔俾4個女仔大食架家下!都唔知咩態度!每3分鐘行埋黎一次睇你食再大叫「勁呀」!食得晒份元蹄--大叫「勁呀」!order 甜品--- 大叫「勁呀」!係米唔俾勁先宜家!好得閒唔洗做
3. 燻蛋(又係夜上海出色d)
5. 雞火煮干絲(諗住清清地,點知得個鹹字)
野食都幾好。係d侍應o羅,唔俾4個女仔大食架家下!都唔知咩態度!每3分鐘行埋黎一次睇你食再大叫「勁呀」!食得晒份元蹄--大叫「勁呀」!order 甜品--- 大叫「勁呀」!係米唔俾勁先宜家!好得閒唔洗做呀?!