2022-08-23
創興廣場有好多餐廳,今晚朋友約我去其中一間叫「淥鼎記」嘅餐廳打邊爐🍲。我地揀左小寶套餐。兩個鐘放題可以任食任點安格斯牛、黑毛豬、手打魚滑/丸、鮮雞件、自家製涼茶同埋火鍋自助區,正爆!😍😆19:30前離座,21:00後入座$228。我同朋友17:30入座,食兩個鐘,啱啱好趕得切個優惠🥳。餐廳有好多梳發卡位,坐得好舒服~🥰前菜係鹹蛋魚皮同埋滷水拼盤。鹹蛋魚皮鹹香脆口。滷水拼盤有鵝掌翼、豆腐、紅腸同埋豬腩肉,食材豐富,誠意十足。火鍋湯底揀咗花膠美人鍋,入邊真係好多片花膠,重有大量紅棗,好滋補呀!😍😍😍安格斯牛同黑毛豬都大大片,夠新鮮,肉質咬落有口感😋👍🏻。安格斯牛牛味濃。火鍋自助區十分乾淨企理,食物同飲品擺放得井井有條,令人一目了然,讚!👍🏻食物同飲品種類繁多。有丸、蔬菜🥬、烏冬、餃子等等,兩個鐘真係唔夠時間試晒咁多款啊😭!烏冬唔係普通烏冬而係稻庭烏冬,滑溜煙靭,加牛肉落烏冬,自製牛肉烏冬,正呀😋!因為本身個餐包咗牛同豬肉,我喺火鍋自助區就夾番d蔬菜平衡番。攞左淮山、萵筍、南瓜、娃娃菜同菜心。重夾左d 餃子。剩係餃子🥟都有冬菇雞肉餃、韮菜餃、魚皮餃同水餃多種款式,每款夾左幾隻試下。當中冬菇雞
餐廳有好多梳發卡位,坐得好舒服~🥰
前菜係鹹蛋魚皮同埋滷水拼盤。鹹蛋魚皮鹹香脆口。
我攞左餐廳嘅自家製涼茶——竹蔗茅根。入邊仲有馬蹄、紅蘿蔔等渣😍,夠曬真材實料!👍🏻打邊爐飲番杯竹蔗茅根清熱氣係指定動作吧😌。