Mum veggie cafe搬咗去新蒲崗,位置上冇以前佐敦舊店咁方便,但好開心佢揾到地方開番,因為我超鍾意食日式定食。餐廳面積大咗,坐得舒服咗 (除咗bar枱之外)。日常定食 ($125/ 四項; $100/ 三項)熱/ 冷小碟 + 味噌湯 + 五穀雜炊飯 + 麥茶熱本菇茶杯蒸南瓜薯餅野菜天婦羅蘿蔔冬菇車麩關東煮南瓜薯餅超好食,嗰皮炸得香脆,餡料食到南瓜嘅香甜味,連埋表面嘅沙律醬一齊食,味道好夾。野菜天婦羅有蓮藕、南瓜同冬菇,味道比較清淡,表面撒少少海鹽調味會更好食。見到關東煮放咗舊類似肥豬肉嘅物體,睇番餐牌同店方嘅IG,先知原來佢叫車麩,係麵筋嘅一種,切口可以見到一層層嘅紋理,夾起黎算挺身,但咬落淋淋哋,口感有D怪。冷芝麻菠菜柚子醋漬番茄紫薯紅菜頭青蘋果沙律之前係佐敦舊店食嘅柚子醋漬番茄係原隻番茄上,今次切咗一舊舊,外觀上冇以前咁靚,但味道唔錯,有柚子嘅香味,而且口感唔會太淋。

日常定食 ($125/ 四項; $100/ 三項)
熱/ 冷小碟 + 味噌湯 + 五穀雜炊飯 + 麥茶

本菇茶杯蒸