因為立場嘅原因好耐都冇幫襯某壽司 搵咗好耐 先決定「一本食堂」 入到去環境好闊落 有成3000呎 因為新開無耐 裝修都好新 菜單選擇多得黎又平 特別係好多新店優惠 例如$68海膽刺身一板 (😩 比隔離枱嗌晒我食唔到 佢哋嗌左十幾板😩😩😩)認真睇菜單 先發現佢地好關注素食者 無論起:壽司 沙律 卷物拉麵 小炒 串燒 冷食 鍋物 素食者都有大把選擇 超人氣大割引 刺身組合「三文魚 油金魚 鮮帶子 北寄貝 各兩片 各兩片同埋 北極翡翠螺一隻」$48一間日式鋪頭做得長唔長遠 最緊要就係睇下佢地食材夠唔夠新鮮 菜單太多選擇啦 所以我地直接叫個小組合 結果肯係無令到我地失望啦 「新鮮食材每日都會送到」 所以鍾意食刺身嘅你 可以揀其他組合 😊👍🏿火炙壽司拼盤 $98一份有六個壽司 一本食堂嘅飯煮得好 粒粒分明 有光澤同咬口 加上新鮮嘅食材 火炙上 散發出魚獨有油脂 每個部分都認真對待 點會唔好牛油果反卷 $62哈 仲有朋友係唔會掂魚生 😂 你幫佢嗌定反卷就啱 牛油果反卷 入面有青瓜 玉子 蟹柳 味道比較清新 同爽口 包反卷對於師傅手勢要求都高 而一本師傅就做得好 因為包得好實 夾上口都唔會散曬

認真睇菜單 先發現佢地好關注素食者

超人氣大割引 刺身組合

火炙壽司拼盤 $98

牛油果反卷 $62
哈 仲有朋友係唔會掂魚生 😂 你幫佢嗌定反卷就啱 牛油果反卷 入面有青瓜 玉子 蟹柳 味道比較清新 同爽口 包反卷對於師傅手勢要求都高 而一本師傅就做得好 因為包得好實 夾上口都唔會散曬一舊舊

炸軟殼蟹反卷 $62
鋪頭其中一個特色 就係 「勁量卷物」 當然啦 小鳥胃嘅你 可以同店員講少飯 咁就唔會嚇親啦 前後6個卷物 等於兩個粢飯 最抵讚嘅就係 佢地用油新鮮 唔會有臭油味 入面軟殼蟹唔油 炸得好乾脆 配上大量嘅蟹子 每一啖都「卜卜脆」好得意 食完真係飽到上心口 (太好食 唔好浪費)同埋咁嘅食材同份量 先$62 無理由唔試下

蟹膏手卷 $22
早排蟹膏類嘅產品都好賣得 而我係無試到 所以今次要補數 自己自私叫左個手卷 蟹膏鋪曬起面 鹹鮮味 唔錯食 我自己就覺得 蟹膏嘅獨有香就淡少少啦

茄子串 $12 和牛粒串 $22 帆立貝串 $22
三個串燒調味都適當 其中茄子最令我驚喜 好軟熟 唔會太爛 同埋入味 和牛粒帶點粉紅 熟成度做得好好 有彈性用水份 (坊間啲牛肉粒都好伏😩) 帆立貝 就係穩定發揮

吃完主菜 記得 (開業新優惠)
like 佢地社交平台同埋打卡 就會有泡芙/蕨餅一份 同埋 開post打貼文加埋食物相 仲送三文魚壽司兩件

哈 結果我同朋友食完 泡芙 蕨餅已經好滿足 佢地仲送埋 紫米露糖水俾我地 冰冰涼涼 甜度適中 椰香同埋紫米 好味~ 連送嘅甜品都咁用心 真係 希望佢地每日都可以爆數

最後真係埋單走人 見到佢地好貼心咁將口罩擺起門口 當然啦 口罩夠用就得 留返俾有需要嘅人士 由入門口 上菜 埋單 每位員工服務態度都好好 上菜夠快 食材好味新鮮 令到成個食飯過程都好開心 所以先打咁多字 俾大家 一定要幫襯 就知道點解我要極力推介