2021-09-05
極尚大喜屋在放題界中頗有名氣,我都好鍾意食。 以往多數都是食午市放題,今次決定約埋朋友食晚市放題,選址就係銅鑼灣廣場一期分店,因為地點適中,方便大家。由於已經預先打電話訂座,所以好快就可以入座了。 食物種類實在太多,令我地眼花繚亂。飲品選擇亦多,有清酒梅酒罐裝飲品果汁等等,數之不盡。 經過一輪商討後,決定由刺身開始,一路揀刺身既時候竟然俾我發現有難得一見既鯛魚。鯛魚肉呈淡淡的櫻花粉紅色、魚肉鮮甜嫩滑。虎蝦大隻,肉質爽口彈牙。象拔蚌鮮甜爽脆,而油甘魚肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩多膠質。自家創作壽司細細件超吸睛,個人推介海膽魚籽拖羅及黑松露鮮帶子。火炙壽司有多款選擇,特別喜歡蒜香青蔥燒牛肉及鹽燒左口魚邊。手卷細細, 香蔥拖羅碎手卷及海膽手卷好好味。放題竟然有花膠, 簡直意想不到。花膠超入味,每一口都滿載骨膠原。炸物夠熱又多選擇,吉列牛乳炸鮮奶夠嫩滑;脆炸貓山王外皮鬆脆,夾層煙靭軟糯。鮮蟹粥真係有一隻蟹在內,粥底綿,蟹肉亦鮮甜。個人特別推介燒菠蘿,夠大件又清甜。湯品類有燉雞湯,仲有燉鮮奶,好少放題店竟然有咁好味既出品。今餐我地都覺得非常滿足,下次仍然會繼續encore。
由於已經預先打電話訂座,所以好快就可以入座了。
食物種類實在太多,令我地眼花繚亂。
飲品選擇亦多,有清酒梅酒罐裝飲品果汁等等,數之不盡。
鮮蟹粥真係有一隻蟹在內,粥底綿,蟹肉亦鮮甜。
個人特別推介燒菠蘿,夠大件又清甜。
湯品類有燉雞湯,仲有燉鮮奶,好少放題店竟然有咁好味既出品。
今餐我地都覺得非常滿足,下次仍然會繼續encore。