2008-07-22
7月12日, 食飽飽壽司行左陣街之後又想食d甜野, 一路行到厚福街, 見到甜蜜蜜排晒長龍… 對面街有個standee一格格的甜品好吸引, 原來係798既dessert set promotion, 呢排好鍾意食cheesecake的我就拉住呀比衝上去了~ ::: Lemon cheesecake with lemon sorbet + coffee ::: $55賣相清新雅緻~ 同個product shot個cube形唔同, 呢個係一塊扁扁的正方形狀的, 上面仲有一球青檸雪芭~ 瓷碟上面先鋪一塊鐵片先放上cheesecake同sorbet, 令佢冇咁易融, 好好呀~ 先講個青檸雪芭, 食落一陣清新香檸味, 而且仲有檸檬皮碎點綴, 真係啖啖透心涼! Cheesecake外面就焗得脆脆地~ 裡面芝士好creamy~ 淡淡的檸檬味令個cheesecake冇咁heavy~ 餅底都係薄薄的但係好脆~ 好唔錯~ 咖啡就苦澀適中, 唔駛落好多糖同奶, cheesecake加coffee真係好好配搭~798唔單只晚餐出色~ 連dessert都好好~ 真係可以由頭到尾滿足咁食一餐~ 而且呢個set好ar
798唔單只晚餐出色~ 連dessert都好好~ 真係可以由頭到尾滿足咁食一餐~ 而且呢個set好arm我地, 一個食cake, 一個飲咖啡~ 環境又好cozy~ 好嘆呀個感覺~!