2014-02-20
依個係,一行七個人,book左七點半, 去到唔洗好耐就可以入座.佢地用既餐具真係好有特色, 尤其係碟,上面有中國古代女子既彩繪,好有風味.我地叫左鐵觀音, d茶既質素不錯, 又香又回甘,但係沖茶既水溫度就唔高,食到一半, d 茶就差唔多變左室溫.我地叫左10個餸, 2 個甜品. 平均一個人二百蚊左右,都算合理甜不辣蘇州醬牛肉醬汁幾稠身,甜甜地,所謂既牛肉係牛月展,入口啖啖肉,好滿足北京大紅袍松鼠黃魚個汁酸酸甜甜幾開胃,條魚炸得幾好,D 肉一d 都唔乾四川樟茶鴨依隻鴨有幾重既煙燻味, 可惜d肉有少少韌, 個貝殼形鴨仔餅幾好食, 好有咬口無錫灌湯小龍包我就冇食到, 但同行友人應為個湯可以再熱d就更滋味阿里巴巴椒鹽小羊腿依個羊腿既外層燒得脆口,肉質鬆化,羶味唔太重, 不過椒鹽味略蓋過左羶味,怕太羶既人都可以試下. 個醬汁就有d鹹, 羊肉唔加醬仲好味雪菜肉絲炒年糕全晚最淡味的一道菜, 無咩特別. 可能係炒年糕既關係.. 多左少少油蝦仁炒飯依個唔記得影, 個炒飯幾乾身,有鑊氣味, 不過就同普遍酒樓個d差唔多, 冇咩特別二蝦鍋鎉豆腐(全晚最好味!)上粉輕輕炸過既豆腐, 外皮微微脆口, 內裡吸收左上
甜不辣蘇州醬牛肉
醬汁幾稠身,甜甜地,所謂既牛肉係牛月展,入口啖啖肉,好滿足
北京大紅袍松鼠黃魚
個汁酸酸甜甜幾開胃,條魚炸得幾好,D 肉一d 都唔乾
四川樟茶鴨
無錫灌湯小龍包
我就冇食到, 但同行友人應為個湯可以再熱d就更滋味
阿里巴巴椒鹽小羊腿
雪菜肉絲炒年糕
蝦仁炒飯
二蝦鍋鎉豆腐(全晚最好味!)
上粉輕輕炸過既豆腐, 外皮微微脆口, 內裡吸收左上湯精華,非常嫩滑. 仲伴埋啖啖肉既大蝦, 正 !
上官翡翠玉帶
其實係蘆筍,菇菌炒帶子, 帶子幾爽口, 菇味稍重, 食完個碟上面見到有幾多既油剩低, 感覺有d唔健康. 整體不過不失啦.
西子湖鮑魚汁三鮮鍋巴 (全晚最麻麻!)
雖然入面有幾隻大蝦,但係都彌補唔到我對佢既失望. 個鮑魚汁好似係一個冇咩味既茨汁, 加埋個鍋巴.. 只可以講... 冇咩特別味.. 可以skip 左佢..
甜品:
高力豆沙
拔絲蘋果-平時食之前會先放入冰水, 但佢地依到用忌廉梳打, 味道意想不到地夾!