2018-03-18
最近煩緊同男朋友慶祝紀念日去邊間餐廳開餐。由於男朋友係無肉不歡的食肉獸,當然晚餐都要有夠晒份量,又要別有紀念價值,所以今日我就揀咗話要尖東嘅和牛燒肉純,黎同佢慶祝,希望佢會鍾意。呢家喺銅鑼灣都有分店架!坐低左之後先由一味豆腐和風沙律開始。新鮮爽口嘅山菜,配上麻醬和豆腐,作為開胃嘅前菜簡直係一流。接著就享受和牛盛宴!貴為來自日本嘅過江龍,原來呢一間燒肉舖係東京已經有15年嘅歷史,喺東京更加有四間分店。登陸香港,係咪都能夠將日本嘅味道帶來香港呢?一直好擔心嚟到香港之後會唔會因為要迎合香港人嘅口味而港式化咗,但係由木材風嘅裝修可見,滲透出日本人的一份認真。而且,店內仲有識講日文嘅店員,係店員同另一台客人落單期間,感覺就好似去咗日本一樣。所以如果有公司有日本客人要請客,相信呢度都俾到人一種賓至如歸感覺。小店私隱度好高,傾生意都唔錯。而另外,醬汁更有三款,或者你想食原汁原味的話可以只係加燒肉店提供的黑椒。叫左d酒飲,梅酒都好清新!唔錯唔錯!講返今日嘅主角先,一上枱簡直就係嘆為觀止!好靚啊d肉!日本產特選和牛rib eye最期待的一味!雪花分怖平均,而且一咬口感軟綿,油香肉味結合下真係無得輸,是和
講返今日嘅主角先,一上枱簡直就係嘆為觀止!好靚啊d肉!
最期待的一味!雪花分怖平均,而且一咬口感軟綿,油香肉味結合下真係無得輸,是和牛才吃到的質素!好驚喜!果然係一分錢 一分貨!只是燒到七成,再加黑椒就經已令人有一食再食的衝動!
牛肋骨的嫩,係我最鍾意!
非常搶火,記得唔好放太中間!食落去油香十足。簡單加上少許檸檬汁能中和油膩感覺,不過因為有日本產牛相比的情況下,我都係比較鍾意和牛的質感。
最後,加埋一碗珍珠米飯,幸福這兩個字,原來好簡單。男朋友都好滿意!