2010-07-04
阿妹生日, 相約去左元氣慶祝, 這間元氣多年前幫襯過, 當時還未裝修, 裝修後係第一次幫襯此店依然沿用排隊做法, 要知道有d元氣已經係拎飛仔, 估唔到呢度仲係咁原始, 我在門口排左半個鐘, 中間係唔知有乜好做的, 如果可以改善埋排隊制會更好裝修後係咪多左位我唔敢講, 但肯定係舒服左, 回轉bar長左, 喜歡回轉既朋友又多一個選擇當日叫左以下壽司, 全部都係耳熟能詳的:芥辣八爪魚: 依然招牌, 暫時都係元氣最好味, 第一次吃芥辣八爪魚在元氣, 到依家都係覺得佢最好, wasabi夠攻鼻, 八爪魚夠爽口, 正, 最好係佢既汁都濃度都剛好, 食過有d芥辣八爪魚既汁好似漿糊咁, 真的怕怕...三文魚三味: 三味即煙三文魚、燒三文魚、三文魚, 我吃了煙三文魚 & 三文魚, 三文魚是不錯, 但煙三文魚更好, 可能因為很少吃到吧, 煙燻味適中, 並不是挪威那些重味的, 淡淡的煙燻才像一件壽司可是燒三文魚看來不像燒過, 雖沒吃到, 但看的出燒過而帶出來的油份不多元氣最新多了一些三味選擇, 印象中雖然不是元氣開創, 但一碟三味的確很合香港人喜歡多元化的要求軟殼蟹手卷: 元氣的軟殼蟹手卷, 一直都是很多人
當日叫左以下壽司, 全部都係耳熟能詳的:
軟殼蟹手卷: 元氣的軟殼蟹手卷, 一直都是很多人的至愛, 軟殼蟹夠大件也夠香口, 沒有青瓜/生菜, 沙律醬夠特別, 紫菜夠脆, 無一不是喜歡的原因, 這間元氣都一樣, 保持水準
元氣的沙律醬真的很特別, 就算別家的軟殼蟹有這水準, 也輸在沙律醬上, 真的不得不讚, 如果軟殼蟹可以多少少七味粉, 可能會更好食
炸蝦卷: 這客妹妹是再三吩咐要整做的, 因為之前她吃過都是凍的, 炸蝦卷又是元氣另一名物, 不過這味只有熱才好味, 吉列炸蝦炸過後也很甜, 難得是蝦炸過後依然爽口, 真是很不錯
炙燒黑椒三文魚: 雖是炙燒, 但竟然是凍的, 莫非真如妹妹所說, 不提場就是凍? 回說壽司, 不說真的不知有黑椒, 我一度以為是海鹽, 我也是吃完後再看餐牌才留意到原來那是黑椒, 要說的話黑椒不重, 三文魚冰凍, 是失望的一味
炙燒黑椒海蝦: 這個雖然不是凍的, 但那舊壽司飯竟然燒焦了, 食完先記得可以換過, 不過算了, 換過也未必好, 跟黑椒三文魚一樣, 黑椒味吃不到, 熟蝦更不用說, 總括兩味炙燒也是失望而回
赤蝦黃金燒: 這間的炙燒真不劑... 赤蝦黃金燒在別家元氣是不錯的, 到這裡也是老問題 - 不熱, 要知道上面的芝士凍左不好味, 這味又是失敗了, 浪費了那鮮味的赤蝦
皇帝蟹柳: 不太喜歡佢將兩條幼既當中條大既做壽司, 始終兩條幼既口感同一條大既完全不能想比, 雖然蟹柳不是貴野, 但用心做也可以好好
元氣卷: 另一招牌, 炸三文魚皮香口, 三文魚也不錯, 還好這一味能保持水準
波士頓卷: 吃波士頓卷, 最喜歡那一舊大大的芝士, 再加上那醃過的吞拿魚的點點咸味, 那化學作用的確令人回味, 要說自創反卷, 我想說波士頓卷絕對比元氣卷出色
元氣的確服務很好, 也很有禮貌, 抵讚, 只是這一間的壽司很多時也凍冰冰這一點真的需要改進
在此再祝阿妹生日快樂, 天天都開開心心