2008-12-26
記得尚在求學時期,元氣可以話係同學之間最紅嘅壽司店,因為價錢平之餘,質素亦不錯,拍拖約會亦曾嘗過排成個鐘頭隊都要幫襯嘅滋味!前幾晚同老婆行完玩具店經過,尚為晚餐嘅地點頭痛之際,就決定到此再嘗舊味!自從板前板長相繼開業兼大行其道後,元氣嘅門口已不再見到人龍了,是夜此分店亦如此!甫入內,室內嘅裝潢仍是一般木色格調,長長嘅迴轉帶上仍然不停的轉出剛製成嘅壽司刺身甚至甜品。我哋喺迴轉帶旁嘅吧枱坐下,熟練的沖咗兩杯以綠茶粉開成嘅綠茶,調好青芥茉同鼓油之後,就開始細心睇吓迴轉帶上有乜嘢想食嘅;睇咗好一陣發現轉出嚟嘅大部份都係卷物同刺身,壽司嘅種類寥寥可數,我哋最後係睇餐牌叫嘅: 甜蛋壽司 $9:呢個壽司係我老婆去完日本之後上咗甜蛋癮次次都叫嚟試吓嘅,蛋煎得唔錯,蛋身厚而軟綿,味道甜甜、質感細密,仍然有一定水準! 但啲壽司飯就真係唔係好得嘞,我都知係機製,唔可以強求,但係佢一夾就散叫人好難接受! 帶子壽司 $18:自從喺板前食過勁鮮美嘅帶子壽司後,我同老婆都愛叫呢款壽司,元氣嘅價錢平,當然唔可以同一客賣兩三倍價錢嘅比較!呢度嘅帶子壽司賣相都不俗,夠白夠光澤,不過食落冇乜味,佢唔係腥,但真係食唔出海鮮味
帶子壽司 $18:自從喺板前食過勁鮮美嘅帶子壽司後,我同老婆都愛叫呢款壽司,元氣嘅價錢平,當然唔可以同一客賣兩三倍價錢嘅比較!呢度嘅帶子壽司賣相都不俗,夠白夠光澤,不過食落冇乜味,佢唔係腥,但真係食唔出海鮮味;質感尚可以,稔但唔會黏,只不過食完有陣失落感!
麵鼓湯 $9:一打開蓋就湧出一股麵鼓味道,香味取勝! 遺憾係一飲覺得味道太淡,比自家煲嘅更淡,湯面有幾粒青蔥,不過只可以增加香味,對味淡呢個致命傷幫助不大,味道實在太單調嘞!
吞拿魚刺身 $35:吞拿魚刺身嘅色澤鮮艷,刀功賣相亦夠精美,食落稍嫌油份不足而且帶一絲絲雪味,魚味則完全欠奉,有點失望!
甜蝦刺身 $35:呢碟係是夜惟一喺迴轉帶上拿嘅食物,甜蝦色澤亦夠鮮艷,不過蝦頭發黑,唔夠新鮮,一夾起發覺蝦身頗瘦,而且有黏黏嘅感覺,味道頗腥,老婆食咗一隻就作罷了!
飛魚子軍艦 $16:呢個係全晚最好食嘅,紫菜夠脆,飛魚子粒粒鮮味彈牙,不錯!
海膽軍艦 $26:呢個軍艦嘅紫菜都好脆,不過邊緣有啲散唔係咁實淨,海膽質感軟軟,唔腥但係亦冇味!
食到呢度,我哋唔再叫嘞,雖然未食飽,但係唔想再食,惟有埋單另找地方再食!值得一提嘅係此店嘅侍應招呼殷勤,除咗會細心指示我哋放置物品的位置外,笑容亦可掬;不過始終係新手者多,倒瀉茶弄得一地皆是,尷尬不已嘅場面亦不時發生,同事間閒談更是普遍,令人感到工作團隊態度鬆散,亦影響咗食店嘅形像!記憶中嘅元氣應該唔係咁負面嘅,是夜嘅質素卻又令我不禁嘆氣,時代變了,追不上時代洪流嘅恐怕最終會被淹沒,呢樣係我唔想見到嘅!元氣真係要加把勁!