2012-09-05 18 浏览
今日行開旺角,見到泉章居隔離開咗間新舖頭,所以就同老公入去試吓!先講吓啲唔食得嘅嘢先,同一般火鍋店唔同,佢哋係電磁爐上面放咗塊膠墊,然後再喺上面擺個煲,都幾新穎同安全,唔怕辣親隻手吖嘛!😜入正題,佢哋都真係幾特別,其他餐廳會俾啲花生做前菜,佢哋就用水果(橙/西瓜),夠新鮮之餘又夠健康!👍我哋由於太肚餓嘅緣故,所以叫咗好多嘢食:1)蕃茄豬骨湯底 -- 雖然嗰度啲辣辣雞煲好出名,一入到去仲聞到好香嘅雞煲味,但本人唔係好食得辣,所以叫咗個蕃茄豬骨煲!個煲一嚟到,我同老公喺視覺上已經好夠味,一試之吓,真係冇乜邊到會落咁重料,湯底夠味,連帶啲薯仔同粟米都好夠味!👍👍2)頂級封門柳 -- 老細推介的,食落好有牛味,而且唔韌,個人覺得好好味,比起平日食嗰啲肥牛,真係好好味!👍👍👍3)黑毛豬腩肉 -- 切得薄薄嘅豬腩肉,滾兩滾就食得。加埋湯底嘅味道,感覺好好!👍👍4)清湯牛腩 -- 呢樣又係店主推介店主話可以就咁食,又可以放湯!一試之下,就咁食都好好味,夠淋又入味!之後又試吓放湯,點知舊牛腩汲收埋啲湯,真係超正!👍👍👍👍5)手打墨丸/蝦丸 -- 彈牙之餘又足料!👍👍6)雜菜籃 -- 雖然都係一般雜菜同
我哋由於太肚餓嘅緣故,所以叫咗好多嘢食:
5)手打墨丸/蝦丸 -- 彈牙之餘又足料!👍👍
6)雜菜籃 -- 雖然都係一般雜菜同菇,特別就在於個雜菜籃裏面啲雜菜擺得好靚,足見廚師嘅細心!👍
7)甜品 -- 食得飽飽,點知最後老闆娘端來兩舊嘢,原來係綠茶雪米磁!呢間舖頭都真係有好多心思!食到㷫烚烚,再食粒凍嘅雪米磁,真係好下火,當下啲熱氣都真係冇晒!👍👍👍👍
總括來說,呢間新火鍋店可以一試,店裏面嘅人招呼周到,又夠禮貌,食物又幾多樣化,有啲我都未試過!下次我都要試吓個雞煲先,因為隔離個雞煲都真係好香呀!