2018-01-24
位於旺角女人街既佢,一入到餐廳就已經見大大隻字寫住 "街坊" 啦餐廳環境都以香港為主題,牆上既油畫都幾靚餐牌設計鮮明,中英對照,推介菜式會有圖片作參考* 海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 $108呢個麵都可謂中西合璧,因為麵質方面用上中式既粗蝦子麵,但就配上較西式既香濃龍蝦汁再有大量海鮮及蟹籽,所以整體口感好特別~近小小睇,當中既海鮮數量多,上面既蟹籽都好狂野 而D龍蝦汁都夠曬多,一D都唔會覺得DRY添 !* 蜜糖芥末籽煙三文魚豬仔包三文治 $58整體賣相及味道都唔錯,整個法包比較淡味道,且溫度比較凍,因為並非熱食,但正正就與新鮮炸好既脆薯格形成強烈對比雖然薯格既份量唔算多,不過只作為配菜既佢,都係可以接受既~ 不過最緊要係佢夠好食 !而個主角 - 豬仔包三文治既味道都唔錯既,見到入面包括有新鮮既生菜, 蕃茄 ~ 一大塊既凍煙三文魚及上面既蜜糖芥末醬,將佢當作為一碟輕食,絕對適合 !!* 水牛城脆香雞翼 $58 水牛城雞翼可能好多餐廳都有,不過其味道及賣相就好似每間餐廳都有唔同,不過都唔緊要呢間既水牛城雞翼就做得幾好食,因為重點其實係外層既醬汁,佢既醬汁就夠曬多,味道較香濃,而雞翼入面都經過少少醃
餐牌設計鮮明,中英對照,推介菜式會有圖片作參考
* 海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 $108
* 蜜糖芥末籽煙三文魚豬仔包三文治 $58
* 水牛城脆香雞翼 $58
水牛城雞翼可能好多餐廳都有,不過其味道及賣相就好似每間餐廳都有唔同,不過都唔緊要呢間既水牛城雞翼就做得幾好食,因為重點其實係外層既醬汁,佢既醬汁就夠曬多,味道較香濃,而雞翼入面都經過少少醃製,加埋餐廳將雞翼脆炸,所以呢個小食都意外地高分~
總結係,呢間餐廳確實都幾街坊既,如果有時係MK諗唔到食乜,都可以去試試,晚市人均消費(兩人計)大約每人: $110, 所以都唔錯呀