2021-08-25
土瓜灣呢個老區因為交通不便嘅關係,平時真係好少踏足,聽聞呢區都有不少特色小店美食,等咗好耐嘅屯馬線終於開通,一於過嚟探索土瓜灣,順便覓食!經過呢間日本餐廳,被店外日式裝修所吸引⋯法國生蠔海水味較淡,口感順滑,入口鮮甜,啱晒我口味!煙燻鰹魚經煙燻過嘅鰹魚,令魚肉多咗一個微煙燻味⋯煙燻香氣襯托出魚肉鮮甜,完全唔覺有腥味。慢煮鮑魚配肝醬鮑魚口感軟腍,配上清淡嘅肝醬,帶出鮑魚鮮味,感覺唔錯。磯燒北海道珍寶帆立貝「磯燒」係將海鮮保持原味食法嘅意思,帆立貝質地厚實,鮮甜彈牙,用紫菜包住嚟食,口感上增添一份脆口感。右口魚壽司右口魚經炙燒後油香四溢,食落軟滑,甘香無比,入口即溶,真係冇得頂!花錦魚生丼呢個丼而家做緊半價優惠,絕對係抵食之選!三文魚、白身魚、右口魚邊、三文魚子、松葉蟹、蜆肉等鋪滿飯上,而且用料非常新鮮,唔會因為做緊優惠而將貨就價!將所有配料連同玉子漬撈埋一齊食,口感豐富,蛋香滲入丼飯之中,質感圓潤…每啖飯都食到魚生,非常鮮味。夢の丼嚟得夢の丼,點可以唔試下佢個招牌「夢の丼」呢?賣相相當精美,配上時令魚生,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊,份量十足,每一款食材都
經過呢間日本餐廳,被店外日式裝修所吸引⋯
法國生蠔
海水味較淡,口感順滑,入口鮮甜,啱晒我口味!
煙燻鰹魚
慢煮鮑魚配肝醬
鮑魚口感軟腍,配上清淡嘅肝醬,帶出鮑魚鮮味,感覺唔錯。
磯燒北海道珍寶帆立貝
右口魚壽司
花錦魚生丼
夢の丼
嚟得夢の丼,點可以唔試下佢個招牌「夢の丼」呢?賣相相當精美,配上時令魚生,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊,份量十足,每一款食材都非常鮮甜肥美。一個丼,多種滋味,帶俾人多重享受。另外,佢附上個橙醋都好清新,先呷啖以清清味蕾,味道既清新又醒胃,帶俾人啖啖驚喜,令人品嘗到極上滋味!
所有丼都附送麵豉湯同沙律,麵鼓湯亦十分足料,除咗海帶之外,還有蜆肉同蘿蔔,相當鮮味!不得不讚呢度嘅子薑,爽脆無渣,肉質幼嫩,平時唔食薑嘅我都乖乖哋幫忙清晒。估唔到土瓜灣呢啲老區都可以食到高質日本料理,除咗食物好食之外,擺盤都花咗唔少心思,名副其實色香味俱全!