2022-07-02
冬甫美人鍋(雞湯) $188有半隻雞、冬瓜、桃膠、竹笙、蟲草花、紅棗同娃娃菜, 勁多材料感覺好養生. 足料嘅雞湯都好濃郁. 而入面嘅冬瓜竹笙同娃娃菜索哂湯就更滿足🤤而最欣賞係煲到後期唔夠湯嘅時候佢會補番雞湯, 而唔係滾水懷舊蝦多士 $68即炸起香脆好食, 加埋sauce 解左一點油膩感. 不過食一片都夠, 岩多人share. 本地手切牛肉 (大) $338好有水準嘅牛肉, 帶口感同幾濃嘅牛香味老友鬼鬼(黑松露墨魚滑)$68見多人推薦, 不過我自己就麻麻哋油炸鬼. 太多油膩味, 而且墨魚滑份量好少😢 覺得單叫黑松露墨魚滑會更滿足. 四寶餃$108,集齊鳳城水餃、鮮蝦雲吞、養顏美人餃等各兩粒,但味道就麻麻哋。反而另外叫墨魚丸彈牙有口感又幾香. 丸比起餃出色另外叫左稻庭烏冬$38有兩個, 幾滑溜有口感, 索埋個湯好正百葉豆腐 $48見到menu 推薦order 左, 不過唔係平時食滑溜香軟嘅豆腐,而係有彈性有點像魚蛋咁嘅口感懷舊糖不甩 $48錦鯉魚造形嘅糯米團好cute. 之後會即場要丟落個鍋剩下火鍋湯滾熟,所以會外層會沾左小小湯嘅味道. 最後會再灑滿花生粒同椰絲, 全程店員會親自幫手係面
懷舊蝦多士 $68
本地手切牛肉 (大) $338
好有水準嘅牛肉, 帶口感同幾濃嘅牛香味
老友鬼鬼(黑松露墨魚滑)$68
百葉豆腐 $48
懷舊糖不甩 $48
錦鯉魚造形嘅糯米團好cute. 之後會即場要丟落個鍋剩下火鍋湯滾熟,所以會外層會沾左小小湯嘅味道. 最後會再灑滿花生粒同椰絲, 全程店員會親自幫手係面前製作, 可以儘情影相😆
另外裝飾都幾有舊式香港餐廳, 幾有feel