2023-05-16
越菜唔係成日都會食,有時食親越菜都會嫌佢過於生澀清新,唔夠火力。呢日係荃灣廣場行完街,見有間餐廳叫「越男仔」,覺得幾得意🤣🤣決心入黎試下,叫左個3 Course Dinner,跟招牌軟殼蟹配黃薑飯($129),再加$33跟餐要多杯椰香漏漏啡,估唔到食物既有越式味道,但又不乏鑊氣,因為果隻軟殻蟹認真一流,跨「越」我平常食過越菜的新境界😍😍👍🏻👍🏻牙車快沙律🥗🥗以雞肉、柚肉粒、生菜、胡蘿蔔、青瓜絲等為主要材料,再搭配檸檬汁、橄欖油等調味料而成的沙律。用料新鮮,製作得當,口感清爽,十分開胃。手撕雞檬紙卷🫔🫔以雞肉、生菜為主要材料,搭配檸檬汁、魚露等調味料,將配料裹在薄薄的越南春卷皮中進食。雞肉和蔬菜新鮮,春卷皮薄,酸甜適度,爽脆可口。招牌軟殼蟹配黃薑飯🍲🍲軟殼蟹新鮮,炸得酥脆,肉質鮮嫩,配以香氣撲鼻的黃薑米飯,米飯口感豐富,飽滿香糯,非常美味。椰香漏漏啡☕️☕️飲品上檯時,先慢慢等咖啡由漏斗下滲,再將之倒至載有冰塊的杯中,加入椰漿攪拌,有濃郁的咖啡香氣和椰香味道,口感濃郁且不過甜,非常適合在炎熱的天氣享用,更適合鍾意咖啡嘅你😙😙😙越男仔 地址:荃灣大壩街75號
牙車快沙律🥗🥗
手撕雞檬紙卷🫔🫔