2017-12-14
上星期放工同朋友去咗旺角先達睇手機,不過睇來睇去都唔啱心水最後當然空手而回,順便係附近食埋飯先回家,行咗隔離洗衣街都見到有好多食肆係度口味亦好多選擇,最後朋友話不如食呢間越南菜,平時唔係時時都食到,咁啱路過見到餐牌款式口味都幾多,而且價錢亦唔算貴,就一於入去品嚐吓佢嘅味道先點咗海防蕃茄大頭蝦蟹肉湯檬同香茅豬排飯食住先,再會點埋其他特色小食,至於飲品我就要咗凍越式滴漏咖啡,咖啡味道香濃又夠滑等咗一陣我地個晚餐終於出來,湯檬賣相非常鮮紅,先飲番啖湯試下味道如何,入口除咗有蕃茄香甜之餘仲有陣陣香料散發出嘅香辣味道,到主角大頭蝦肉質鮮嫩彈口,蟹肉亦十分鮮甜,配料仲有扎肉片,食到出晒汗又幾刺激,但真係好好味另一款香茅豬扒飯,煎得表面好香脆,而豬排外側有層脂肪包住,肉質鬆軟之餘又肥廋適中,食落陣陣香茅味道輪到特色小食有牛油雞翼,入口香脆可口食得滋味,河內魚餅,魚肉鮮甜夠嫩滑食落啖啖肉,到蒜仔牛柳粒,蒜片炒得好甘香,牛柳粒肉質香嫩食一啖肉汁而係口內滲透出來,食到嘴舐舐話咁快又食完一餐越式美食
話咁快又食完一餐越式美食