2025-06-06 329 浏览
如果你好鐘意食海鮮,同時又鐘意打邊爐,超推介你黎銅鑼灣sogo附近嘅「船渦」食晚餐!餐廳係以蒸氣鍋方式,俾客人自己蒸海鮮。座位設計係日式卡位,超舒服。一人一私家鍋,而且蒸氣鍋設計勁到你唔會成日聞到啲煙,實現真係可以舒舒服服咁食新鮮即蒸海鮮!海鮮餐有平有貴,但我地食最平果兩個餐(分別$258 & $328) 就已經差唔多食晒你叫得出名嘅海鮮大軍:有龍蝦,肉蟹,大蜆,大蝦,鮮魚片,扁蟶子,鮑魚,元貝。份量大之餘所有海鮮都好新鮮,因為係自己落手蒸,所以新唔新鮮一睇一試就知,冇得呃!蒸完海鮮啲海鮮汁最後用黎準備個海鮮粥,吸收晒啲海鮮精華嘅粥係爆鮮甜。唔想食粥嘅仲可以揀烏冬,米線,超多選擇。以為咁就完?當然唔係!蒸之前仲有啲前菜小食,有沙律,章魚丸同炸蠔!蒸完海鮮就可以開始食美國肥牛,豚肉片,大大粒三寶丸同蔬菜拼盤,可以蒸又可以好似打邊爐咁食。呢個份量真係大胃王黎都未必食得晒,超高CP俾值!