2023-04-24
今次食完呢間餐廳真係好值得我花時間去分享俾大家。同朋友去九龍城搵居酒屋,上OP搵左幾間店,見浜滝的評價都好高,以食材新鮮,性價比高為主,決定試下。店員好細心介紹近期的時令菜式,因所有食材係空航到港,確保鮮味及口感,以日本主廚料理,還原日本傳統風味。聽完都好吸引,好想快點食。除此之後,見到佢有自設酒廠釀製,藏人之夢及藏之真心,分別配以刺身及紅肉,好味的清酒唔多,呢個自家品牌的人手製作味道真係好唔錯,易入口,味道清香咁醇,岩晒與朋友相聚飲返兩杯。空運魚箱(一魚兩食:刺身及湯)職員推介由日本空運到港的鮮魚伊佐目以刺身享用,淡粉白色的魚肉,鮮甜可口,肉質爽口,一點腥味也沒有,配以酸汁味道更佳,令人回味無窮,絕對能夠滿足到一眾刺身控。食完之後,魚骨會去煮湯,配以蔬菜及菌類,份量十足,好鮮甜!大分直送火灸平目魚邊平目魚在刺身壽司裡屬於高級食材,肉質鮮嫩,魚味清淡,入口即溶,好正!鯛魚白子入口滋味,只需輕輕咁咬開,就會爆開澎湃奶油般嘅食感,細滑豐腴,試咗第一次即愛上。味較清淡,不過加上紫蘇葉,味道立刻提升。蔥吞拿魚薄脆新鮮的吞拿魚腩,配上香蔥及特色米通,絕對是必試小食! 咬落去可以同時感受到吞拿魚腩
空運魚箱(一魚兩食:刺身及湯)
大分直送火灸平目魚邊
鯛魚白子
蔥吞拿魚薄脆
新鮮的吞拿魚腩,配上香蔥及特色米通,絕對是必試小食! 咬落去可以同時感受到吞拿魚腩蓉嘅軟綿同米通嘅香脆,口感非常豐富。
唐辛子醬燒牡蠣
呢款蠔幾大隻,肉質好實,又飽滿,又爽脆,啖落好有嚼勁,配以醬油,好惹味。
串燒:近江牛串、日本雞皮串及秋葵
串燒整體質素高,好香好惹味,當中我最愛近江牛串,外層香脆,內軟腍多汁,真係好好味!
九洲鏗湯拉麵
湯底濃郁鮮甜卻又不會太鹹,真材實料的鰹魚湯底配搭配搭自家製拉麵,叉燒,味筍,等配料,最後伴以紫菜,賣相已經好吸引。值得推薦的麵,真係好爽口彈牙,同出面吃的拉麵口感好唔同。
整體評價高質,擺盤亦見心思,好味!