2018-07-08 25 浏览
今日同朋友食飯佢話旺角有間打邊爐小店好正,淨係食個湯底已經夠,好多人都book位去食,就帶左我地去喜鍋。放工時間七半都已經坐滿,不過原來佢都有二樓,但最緊要訂台,台台客都係訂左台冇乜walkin客。其中一個個friend話一定要食嘅就係蟹籽墨魚油炸鬼,第一次見呢個組合,又幾新鮮幾好食。炸兩好香脆,再釀左墨魚滑,再加蟹籽,個口感層次好豐富。咁打邊爐就叫左個招牌花膠鯊魚骨膠原湯,聽個名已經勁吸引,又花膠又骨膠原,女仔最愛,個鍋黎到真心足料,大大舊花膠係入面😍個湯好香濃,feel到每啖都係精華,愈食愈靚。所以個friend話淨係飲個湯都抵。佢仲要送埋一個泡飯,一個好似飯焦嘅米,加番個湯入去泡黎食。未試過咁樣食但又幾好味,脆卜卜,又加左湯泡番軟少少,都幾過癮。打邊爐料頂級安格斯牛頸脊真係必叫,牛質勁靚,肥瘦岩岩好,d紋路好靚,真係好嫩滑。另外個黑椒牛丸都好好食,好爽口彈牙,又多汁,咬落去d汁爆晒出黎👍🏻打邊爐料都幾多選擇,不過我地都係怪住食個湯底,都係點多d 吸湯嘅食物,響珍都好好食,新鮮即炸響珍最岩配合靚湯底。打過呢次邊爐覺得個人好補。