2024-03-30 30 浏览
今日陪家人去将军澳医院覆诊,覆诊完嚟附近嘅富宁花园买药材,顺便医肚,呢度食肆唔多,堂食嘅就只得一间茶记,同埋呢间粉面店。间舖几光猛,亦好整洁,但全部都系圆台圆櫈,无卡位,系典型嘅粉面店格局,相比斜对面间茶记,呢度人流多啲,照计比另一间好食啲。家人叫咗碗云吞米线,$42,我就叫咗牛腩牛筋面($46+14=$60),另外叫咗碟炸鱼皮,$14,一共$116。最先到嘅系炸鱼皮,用个白色胶袋包住,要自己打开,明显系预先包装,咬一口,硬嘅,虽然食得到,但一啲都唔脆,所以我决定将佢留返嚟浸汤面。米线及汤面同时到,粉量算系足够,家人畀咗两粒云吞我食,而佢就试咗我嘅牛筋。家人猛赞个云吞好食,话好爽,啲虾好大只,而就觉得啲云吞包得过实,唔得松,同佐敦间麦文记或中环麦奀记完全无得比,即使沾仔记嘅云吞都好食过佢。牛腩切得公公正正嘅条状,但无牛肉味,牛筋腍得嚟爽,算系当中最好食嘅嘢。面系正常嘅蛋面,无碱水味,话时话,依家好少食到劲多碱水嘅生面,一般都系用蛋面。成碗面最大败笔系咸!尤其是炸鱼皮没落碗汤度就更咸,而且无新鲜嘅炸鱼皮浸落汤度嘅微声吱吱响,证明包鱼皮唔新鲜,唔知放咗几多日,食完碗面后劲口干,好唔舒服,要
成碗面最大败笔系咸!尤其是炸鱼皮没落碗汤度就更咸,而且无新鲜嘅炸鱼皮浸落汤度嘅微声吱吱响,证明包鱼皮唔新鲜,唔知放咗几多日,食完碗面后劲口干,好唔舒服,要立即埋单,走去隔离间超市买支茶嚟解渴。
如果有下次的话,我肯定唔会叫炸鱼皮同牛腩,宁愿食得清清哋,叫碗水饺、菜肉饺,甚或双丸好过。