2025-06-17
Espuma 嘅呢餐真係幾有驚喜,啱晒鍾意食西班牙fusion又想試啲特別嘢嘅朋友。一開波嚟嗰個「辣味蟹肉撻」已經搶晒風頭。撻底香脆到吱吱聲,咬落去仲有少少焦香味。入面嘅蟹肉帶啲辣勁,唔係嗰種死辣,而係帶層次嘅辛香,加埋滑滑地嘅醬汁,一啖落肚,辣同鮮個感覺爆開咁,好有衝擊力。跟住係「香芒牛油果蝦沙律」,成碟色彩繽紛,賣相已經好吸引。蝦爽口彈牙,完全冇腥味,牛油果夠creamy,芒果甜中帶酸,成個配搭清新得嚟又有層次,食完好爽口,啱晒開胃。重頭戲係「西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁沙鍋飯」。個飯底用咗龍蝦汁煮到入晒味,金黃色飯粒乾身香口,少少焦邊更加有口感。黑毛豬柳啖啖肉,肉質嫩滑得嚟帶啲咬口,仲有陣陣果香味,啖啖都好有質感,簡直係米飯界嘅貴族。之後嗰個「慢煮六小時牛肋肉龍蝦蛋湯麵」都唔可以忽略。個湯好濃郁,有龍蝦嘅鮮味又唔會太鹹,啲麵滑滑地好掛湯,牛肋肉一咬就散,冇半點柴,完全感受到六個鐘慢煮嘅誠意。最後甜品「泰式奶茶麻薯窩夫配雪糕」真係畫龍點睛。打卡一流,有個巨大嘅棉花糖。窩夫外脆內軟,麻薯煙韌中帶住微甜,奶茶味雪糕好香滑,唔會假奶茶嗰種死甜,反而有啲似飲緊地道泰奶咁,層次感十足,甜而不膩。
總括嚟講,Espuma 食物好有創意又保持水準,每樣嘢都有佢自己嘅特色,食完真係會記得。