2018-10-08
好耐冇食過日本野,朋友話不如試下廚師發板啦,上網就搵到呢間。雖然係樓上鋪,但因為有大大個招牌所以非常容易搵到。上到去,安排左坐係廚師前面,睇住廚師準備美食,真係一大享受啊!由於係廚師發板,所以每一道菜呢我都唔知係咩黎嘅,非常之有驚喜。咁首先前菜係,番茄同八爪魚,慢煮既八爪魚軟熟,冇過多既調味。之後就係刺身,包括有池魚,赤貝同油甘魚,三種入口就已經知道非常新鮮,鮮味十足。少食刺身嘅我一啲都唔覺得有腥味。當然唔少得仲有壽司啦,上壽司之前送上一道非常清新嘅柚子蘿蔔,就算我平時唔太食蘿蔔既人,都愛上左,因為爽口得黎,亦都好香柚子味。壽司每一件都睇得出廚師既用心,唔同既魚有唔到既配菜,白蝦加上手指青檸,又加多一份清香。另外,我最鍾意就係秋刀魚,好肥美啊,令我念念不忘。食到咁上下,整返碗蜆湯,暖下個胃,雖然個湯好清淡,但充滿蜆既鮮味,蜆肉亦都非常飽滿。最後,當然就係甜品啦,柚子味雪芭同豆腐雪糕,兩張味都係好清爽解油膩,係完美既Ending 啊!