2024-01-28
新派中菜開到成行成巿,要突圍而出真係吾容易嫁。要做到色👀香👃🏻味🤤三件事同步到位,我心諗係大家對新派中菜既要求。今次黎到啟德新商場AirSide 既"Luna嵐月"。偏向西餐廳既裝湟,又帶有小小田園🌿🌿氣色既小細節。係吧台一邊噗洋酒🍸,一邊品嚐中菜,走既路線極為創新。同朋友2個人黎食,都全部Order左佢比較Signature既菜式。第一味係🍊桔柚黑鱈魚 ($288) 鱈魚🐟柳點咗桔柚子糖漿之後,令人食咗好開胃,鱈魚既肉質相當結實,口感豐盛,炸完上碟油份適中,一碟有成6-7塊食完已經小小Full~ 但作為第一道菜又相當之禁開胃。之後就係仙翁米雞湯浸菜苗 ($188),我係想講個菜苗 非常新鮮!!!!!!!!。呢味菜自似簡單其實係功夫野,首先個菜苗要炒香,再用雞湯去餵,成個過程吾可以令佢太熟如果吾係就腍哂吾好食。用黎餵菜苗既🐔雞湯,十分濃郁,又可以令菜苗部份都非常之新鮮,幼嫩,面層鋪咗淡水海藻植物仙翁米,同埋枸杞。集養生營養同味道於一身。嵐月西班牙黑豚叉燒🐷 ($298) 係我最期待既目標,我今趟必食!!!! 作為冠上餐廳名字既菜餚,黑豚豬肥瘦分明,肥肉嘅部份好爽口,叉燒喺蜜糖包裹下去燒
蘋果木燻泰安雞 (半隻) $288,蘋果🍎🍎木茶熏雞,係另一嵐月既招牌菜符之一,一開始本人都想食茶燻雞同佢中間諗左好耐食邊一款。最後都係選擇左自己之前未試過既蘋果木。
可以話係必點嘅美食,賣相相當一流,上菜既時候用玻璃蓋包住煙霧令整個上菜既過程保留到成碟雞既味道,少量茶葉鋪係雞嘅表面一齊食味道同口感嘅衝擊,
石獅黑芝麻糕(2件) $68
最後又點小得呢道相當精緻既甜品🪨,我用精緻去形容絕不為過,首先佢係一口甜品,禁細件要做到石獅既形狀同神態吾簡單。