2022-11-30
🧑🏻🎄聖誕節就到, 出動搜羅定啲聖誕禮物🎁, 所以就借口去左尖沙咀Shopping,順便搵食,去左人Openrice搵到呢間地點方便喺金馬倫道有得食和牛燒既做晚餐,竟然有意外收獲。點了🐮鹿兒島A4和牛牛肩及👅厚切特上牛舌作石板燒,鐵板燒係需要有特別步驟,1️⃣鐵板上放了一片牛油紙→2️⃣待板熱放上牛脂肪→放上肉燒至想要的熟度→3️⃣再配上生薑汁或燒汁☑️即可。用牛脂肪燒過的肉加重了肉牛香味🈵🐮鹿兒島A 4和牛牛肩 $278和牛牛肩肉油花均勻,唔洗燒太熟入口即溶,非常重牛味,另$28點了份生蒜片及生菜,雖則似由日式變左韓式,但夾住牛肉食會無咁油,放幾片蒜燒香再夾埋一齊食,更加好味。👅厚切特上牛舌COMBO 厚切特上牛舌COMBO性價比極高, COMBO意思係有厚切及薄切, 可以食齊兩個口感,而且肉質非常嫩同彈牙,超濃牛味。身為牛舌控就覺得大滿足。另加溫泉蛋 + 味素飯及湯,味素飯同溫泉蛋拌勻再食,好好味,難怪餐紙上喻為最誘人蛋汁撈飯,夾住一口剛燒完嘅牛,非常好食。💋炸墨魚咀 每粒墨魚咀都超大粒, 咀細都一口食唔到, 炸得飛常脆,一口咬落去仲會爆汁, 食過最出色既炸墨魚咀。🫘明太子脆豆腐 外皮炸過的豆
🐮鹿兒島A 4和牛牛肩 $278
👅厚切特上牛舌COMBO
💋炸墨魚咀
🫘明太子脆豆腐
外皮炸過的豆腐入面淋淋滑滑,上面淋厚厚的明太子醬 (真係勁多),
💮💮P.S. 牛匠除左牛之外,炸物都好推介比大家,雖則唔叫香口,可能因為脆槳無乜調味,但個人就比較中意, 唔太鹹唔會搶FO , 最出色既係仲可以鎖住食物汁,勁JUICY, 會爆汁。
🧃飲品
彩虹水果茶 + 奶蓋四季春
水果滿滿的水果茶,入面有西柚粒、橙粒、菠蘿粒及梨片非常解膩及朋友點了四季春茶,茶減少左食肉的罪惡感,加上面鹹鹹的奶蓋又唔錯。
總括今次探店係真係有啲驚喜,性價比相當高,值得推薦。