2024-05-23 37 浏览
今日喺旺角行街經過呢度新開咗間生煎包專門店,門口大排長龍,見到裏面講到明爆汁免費換到爆汁為止,就知道老闆對自己嘅生煎包係極有信心。一嚟到梗係整兩粒招牌同埋兩粒蟹黃嚟試吓先,提醒大家真係唔好咬得太大力唔好咬中間,因為一咬真係爆曬汁出嚟,真係衫褲都係。蟹黃簡直係天花板,終極多汁,個包真係煎到外脆內軟,未食過咁好食嘅生煎包大家一定一定一定要嚟食。額外都叫咗個酸辣湯雲吞,呢個反而係極有驚喜,估唔到佢個酸辣湯係咁開胃,因為一開始感覺上會覺得佢唔係好重口味嗰種,如果最近冇乜胃口,又太飽嘅話可以飲咗呢個酸辣湯食幾粒雲吞打底先。仲有麻醬手撕雞絲粉皮,手撕雞雞肉好鮮嫩,呢度都真係幾十足,每一樣都好大碗。再配埋個生炸雞扒,烤得嚟絕對唔會乾,完全鎖住咗啲肉汁,呢間舖對於鎖汁真喺有一手。