2020-09-17
約咗朋友喺附近交收完,咁啱又到左食飯時間,嗰頭又唔係好熟路,所以就隨心咁搵吓有咩嘢好食,咁啱俾我見到呢間刀削麵,見佢都有幾多人幫襯而已又唔洗排隊,於是就入去試試。餐廳可能開張冇幾耐,環境非常乾淨,落單係透過手機點餐,方便簡單。餐廳嘅刀削麵主要有分湯刀削、麵冷刀削麵、同埋熱刀削麵,冷熱刀削麵係拌麵,可惜我唔係咁食得辣,所以今次我就淨係叫左越式春卷刀削湯麵。《越式春卷刀削麵》🌯🍜刀削麵嘅麵質非常煙韌彈牙,麵條嘅厚度適中,唔會因為太厚而太硬身。湯底唔係咁濃味,偏淡,重口味嘅我要加辣椒油先夠味。最令我驚喜嘅係越式炸春卷,估唔到呢一個價錢竟然有六條越式炸春卷,而且係即叫即炸,大大條,餡料非常充足,配埋個泰式辣椒醬,簡直一絕。平時呢一個價錢係同區嘅其他餐廳都未必食到一碟越式春卷,所以呢個餐係真心抵食。
《越式春卷刀削麵》🌯🍜
越式春卷刀削麵