2020-11-07
朋友榮升老闆,咁梗係要食餐好嘅賀一賀佢,上網搵咗呢間,貪尖沙咀地方方便,食完又可以行吓街!一入嚟就覺得呢度裝修好特別,佈置得好雅致但同時又有好多日本嘅figure 公仔,睇嚟老闆真係好鍾意日本文化!餐牌有唔少套餐選擇,但見呢個又有龍蝦又有鵝肝咁,超級吸引所以就揀咗呢個嘞!首先嚟到有個清新嘅沙律同埋前菜,沙律菜好新鮮唔會係嗰啲見到都唔開胃嗰隻!不嬲好鍾意食芥辣八爪魚,所以前菜見到有佢即刻心心眼!食物嚟到嗰一刻真係勁開心,即刻打卡,鮑魚同龍蝦都超級生猛,鮑魚手掌咁大隻,仲要係咁郁,啲食材果然非常新鮮!今次為我哋煮嘢食嘅係位女師傅,第一次食鐵板燒係女師傅處理,但都真係唔好睇小佢,功架十足,輕輕鬆鬆就將鮑魚煎好上枱,鮑魚果然夠新鮮,食落好鮮甜,本身嘅鮮味令到我都唔需要再點任何醬汁! 而且煎得啱啱好唔會過熟過生!再加埋少少葱配搭真係食到停唔到口!跟住就嚟到我期待已久嘅龍蝦,見到佢好熟練就將龍蝦解體,突然師傅話要熄一熄燈,仲叫我哋準備相機,原來因為要放火,完全係一個表演嚟,好精彩!雖然有表演睇但個表演都冇影響到龍蝦嘅質素,同樣煎到岩岩好,鮮甜到一個點,又係唔駛點汁!矜貴食材越食越有,跟住嚟到鵝肝,
食個冇咁有罪惡感嘅炒雜菜先!
師傅呢個時候開始準備炒飯,佢話會幫我地整個炸蝦圖案,個炒飯真係好有視覺享受🤣,雖然我哋兩個女仔嚟食但都整咗個心心圖案俾我,果然超級可愛,當然又要瘋狂打卡啦!