2018-10-24
還有幾個月才到年尾的日本旅行,上星期放工後馬上找了間在銅鑼灣的日本料理先望梅止渴一下。這次兩人點了個套餐"特上漁獲浜燒盛合"細芝麻鹽醬椰菜$20先來的是一碟小沙律配芝麻醬當開胃菜。味噌蟹甲羅燒配多士$70店員會親自在枱上燒,整個蟹蓋佈滿蟹膏,加上麵包糠和蛋,味道剛好吃到蟹膏的甜味又不會太膩,絕對是一大推薦。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138一大碟的沙律菜加上平目魚邊。平目魚邊入口即溶,滲出的魚油伴沙律帶出淡淡香味。秋刀刺身$298平常吃的都是燒秋刀魚,這次秋刀刺身非常驚喜。沒想到秋刀刺身非常甘甜,入口清爽帶油香。龍蝦浜燒盛合 $1248店員推介一蝦二食,做刺身前更端上整隻新鮮龍蝦給我們過目。先試是龍蝦刺身,不點醬油已經非常鮮味爽口。浜燒還有蟹腳,鮑魚,帆立貝,每款都非常鮮甜。帆立貝更有清酒及牛油兩種吃法,各有特色。柚子雪葩$58,椰子雪糕$58最好還有甜品,柚子及椰子應該都用了真實材料,味道很濃郁。雖然價錢並唔係十分平,但係一分錢一分貨食材新鮮足料,味道好,服務員用心服務,每樣食材都同我地介紹做法,食法等等。今次既浜燒可以話係大滿足啊!
細芝麻鹽醬椰菜$20
先來的是一碟小沙律配芝麻醬當開胃菜。
味噌蟹甲羅燒配多士$70
特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138
秋刀刺身$298
柚子雪葩$58,椰子雪糕$58
最好還有甜品,柚子及椰子應該都用了真實材料,味道很濃郁。