2021-10-06 124 浏览
之前聽朋友講話美孚有隱世高質嘅日本料理,鍾意食刺身嘅我當然要去試一試!😍由於今日下晝得閒就試吓食lunch,我同老公一個食omakase, 一個叫咗壽司定食10貫。Omakase 方面,雖然$550望落去有啲貴,但食完之後真係覺得物超所值!首先佢嘅刺身幾特別,唔似普通壽司店來來去去都係嗰啲。好似有日本倉魚,魚肉堅實,而且有獨特嘅魚香😍。而宮崎縣赤貝肉質爽口鮮嫩,而中吞拿魚腩油脂分布嘅平😋均,入口即溶,食完成個口都充滿魚油香。壽司方便比較特別嘅有醋漬過嘅鯖魚,配合薑容同白昆布一齊食,帶出咗魚嘅鮮甜同增加唔同嘅口感👍🏻 而鮮秋刀魚味道較濃,但充滿秋刀魚獨有嘅魚香,感覺好新鮮!🤩重有松葉蟹肉壽司配合紫蘇花同小啫喱,蟹嘅鮮甜香味同紫蘇花香好夾!最後不得不讚嘅係最後上嘅碎蔥拖羅、海膽、三文魚子丼❤️❤️用料新鮮不在話下,而且量都好多,尤其係海膽,我叫師傅差唔多成板咁放落去,勁鮮甜!😍而壽司定食方面,都幾出色,例如甘蝦壽司,配合蝦膏、蝦子一齊食,真係勁香,中和左蝦嘅鮮甜👍🏻而鰤魚壽司聽師傅講出邊好難食到,係㗎特別嘅品種,我食落有特別嘅魚味,感覺清爽!另外右口魚邊壽司充滿驚喜勁好食!佢嘅魚香同口感都一流

壽司定食方面,都幾出色,例如甘蝦壽司,配合蝦膏、蝦子一齊食,真係勁香,中和左蝦嘅鮮甜👍🏻而鰤魚壽司聽師傅講出邊好難食到,係㗎特別嘅品種,我食落有特別嘅魚味,感覺清爽!另外右口魚邊壽司充滿驚喜勁好食!佢嘅魚香同口感都一流!❤️❤️ 北海道海膽壽司師傅放咗勁多海膽🥳真係想俾個心心佢!最後食返個熱烏冬,好飽好滿足!🤩

雖然今日嘅lunch幾貴,但真係物超所值!以呢個價錢食到咁高級嘅壽司刺身真係幾抵!😆
2021-10-04
午餐