2018-03-20
當其中一個好朋友係住屯門,而自己住喺長沙灣嘅時候,要約出嚟食飯其實都唔容易,特別係我哋兩個最近工作都好忙碌。但為咗出嚟見吓面,好啦,一人行一半,一於去荃灣西鐵站嗰邊食好西今次餐廳係朋友揀嘅,佢一早訂好咗位,同餐廳嗰邊講budget around $1500,叫師傅揸主意,最緊要食材新鮮又好食,全靠我朋友,我先知道原來香港都可以有咁好質素嘅Kaiseki(懷石料理)我朋友話,你呢度食懷石料理嘅話,最低收費其實$800都可以,不過既然同姊妹食,當然要食好少少啦一去到餐廳,覺得門面好用心佈置,入面座位亦十分舒適,一坐低服務員就好貼心咁為你奉上熱茶,因為我哋一早揀咗食懷石料理,服務員亦會先問下你有咩唔鍾意食,或者食物敏感,非常貼心其實除咗懷石料理,walk in嘅話,都有好多唔同種類嘅食物,二人餐$688,水產、燒烤食物、酒水等等,選擇都有好多同服務員交流左一陣之後,好快就有得食野食了,首先係前菜,服務員好貼心咁逐樣食物介紹俾你知,又會建議食嘅先後次序,服務用心亦有禮首先食嘅係酒煮海螺,雖然呢個係熟食,但依然食到海水同埋螺嘅鮮甜,第一樣嘢食已經好有驚喜,跟住食嘅就係右上角嘅海綿蛋,佢入面係有蝦
首先食嘅係酒煮海螺,雖然呢個係熟食,但依然食到海水同埋螺嘅鮮甜,第一樣嘢食已經好有驚喜,跟住食嘅就係右上角嘅海綿蛋,佢入面係有蝦嘅,配埋啲蛋,甜甜地感覺似蛋糕,都唔錯嘅,然後就係嗰隻蟹仔啦,好似零食嗰啲咁,不過調味冇咁重,識到佢原本嘅蟹味,脆卜卜,好得意
食完一樣接一樣,之後上菜嘅係刺身,首先食嘅係池魚他他,呢個要推介下,佢入面係撈左啲特別調制嘅薑蓉,估佢唔到原來咁夾。然後就係了鳥背刺身,第一次食,味道十分鮮甜。而佢嘅拖羅,係我全場最鍾意嘅嘢食,佢絕對係做到入口即溶,最勁嘅係佢lasting taste真係好耐,食完成分鐘,啲拖羅味依然停留係個口入面,服務員姐姐話佢哋啲刺身一定係揀冰鮮instead of 急凍,好大分別嫁
跟住就開始熟食了,第一道係曹以魚
呢條魚勁啊,用秘製醬汁,一邊燴魚,一邊等啲汁滲入去,再配埋個有蘿蔔泥嘅酸汁,好開胃,相信呢條魚好考師傅嘅刀工,幾乎係冇骨嘅,啖啖肉,無得頂
之後就到天婦羅啦,唔好以為好普通,其實都大有來頭嫁,佢用竹花蝦,仲要係係餐廳魚缸養住嘅,要煮嘅時候先新鮮拎去炸,所以肉質好肥美,絕對唔似出面嗰啲,得個粉漿,就連個蝦頭,都食得架,都係脆卜卜,好惹味,然後有個冰菜,之前都聽過㗎啦,估唔到將冰菜都可以加入天婦羅嘅一份子,好好味,然後最右手邊嗰個,係用唐揚嘅做法,真係唔記得係咩魚,但食落質地好似雞肉咁,啖啖肉。呢間餐廳真係做得好認真,食幾件天婦羅,都有幾種唔同嘅配搭,好似係將啲蘿蔔蓉加入天婦羅汁,又或者可以沾海鹽,想開胃啲嘅,加啲檸檬汁都冇問題
食咗燒魚同天婦羅之後,開始有少少覺得有DD口乾,原來一切都係師傅預料之內,所以準備左呢個叫蓩菁,作中場休息
呢個賣相好勁啊,服務員介紹,話呢個其實係用蘿蔔做嘅,好考師傅嘅刀工,先至可以做到呢個質感,負責調味嘅綠色汁,原來都係用蘿蔔上面嘅莖部做嘅,清清地,平衡返之前嘅油膩,原來咁平嘅材料,只要師傅用心烹調,都可以做出咁高尚嘅食物,再配埋魚子同埋金箔,簡直係錦上添花
跟住到戲肉了,係我最期待嘅部份,就係蟹蓋同埋鮑魚啦,鮑魚都係喺餐廳一直養住嘅,食嘅時候先新鮮撈上黎,係你面前即場燒,一放啲鮑魚上去燒嘅時候,啲鮑魚即刻郁嚟郁去,直頭好似異形咁,的確係好新鮮,用燒嘅方式去食鮑魚,可以保留到鮑魚嘅原汁原味,同時亦燒到鮑魚邊脆脆地,好好食
仲有個蟹蓋啊,上面有新鮮嘅蟹膏,海膽,蟹子同埋鵪鶉蛋等等,食嘅時候,服務員會將入面所有野撈勻,再擺上路上面燒,服務員仲好細心咁慢慢將啲蛋殻撈上嚟
呢個真係不得了,心諗如果有白飯撈就好了,呢個真係必食嫁
食到呢度都七七八八了,服務員問我哋想食野菜烏冬定係鰻魚炒飯,我哋就揀咗鰻魚炒飯,佢用咗日本米,炒出嚟一啲都唔油膩,好乾身,每啖都食到有鰻魚粒,一啲都唔馬虎嫁,份量不多不少,剛剛好
最後當然唔少得甜品啦,師傅為我地製作左三款唔同種類嘅和菓子類,第一款式嘅係椰子口味嘅和果子,跟住就有經典嘅黃豆蕨餅同埋紅豆和菓子,我朋友好滿意黃豆蕨餅,而我就最鍾意紅豆和菓子,紅豆甜度剛剛好,和菓子夠煙un,食完真係好滿足
雖然喺度食嘢真係高消費,但食到咁新鮮嘅食材,耐唔耐一次都真係好值得,當然啦,除咗食物,呢度嘅環境同埋服務質素都應記一功,我哋食足兩個半鐘,每一位服務員都照顧得非常周到,主動向你介紹各種食物以及先後次序,更換乾淨碟,見你杯茶凍左,仲主動幫你換過杯熱茶,係香港真係好少見,價錢雖然貴,但我同朋友都俾得好樂意,正