2021-05-31 14 浏览
今日同同朋友兩個人黎左元朗雞地既再來一煲食晚餐。可能我地太早用膳既關係,店內唔算太多人。我地兩個人所以叫左個招牌雞煲(半隻),雞煲亦都好快咁樣上到餐桌,店員亦都馬上過黎幫我地炒一炒熟d雞,同埋為我地奉上醬料架,其中有樣比較特別既係佢地既配料有一樣係比較少見,就係佢地自家製既椒鹽,味道相當惹味,鐘意椒鹽既朋友不妨一試。等雞煲滾熟既同時,我地叫既餐前小食亦同時奉上了,今次我地試左椒鹽粟米同埋即炸響鈴。粟米加上椒鹽,又辣又香,作為小食一流之選。而最想講講個即炸響鈴,店員特登提醒我地唔好浸湯,建議我地點佢既醬汁馬上食左先,響鈴一咬落去十分之酥脆,果然係新鮮即炸,超好味。試左兩樣小食之後,雞煲亦都準備好了,我地馬上齊齊起筷,其實雞煲辣度分好多級,仲有一個變態辣,但因為朋友係女仔既關係,所以我地今次只係叫左bb辣。先試左雞煲裡面既配菜,比較特別既係雞煲入面會有一d四季豆,沾上雞煲既醬汁我覺得幾夾,食落都幾過癮。講返主角店家標明佢地既雞係用走地麻雞,食落去果然唔同一般既冰鮮雞,有雞味又唔肥,值得一讚!歎完雞煲後,店員幫我地加湯,跟住就奉上一個牛王拼盤,據店員講呢個拼盤裡面有八款唔同既牛部位,包括:牛

歎完雞煲後,店員幫我地加湯,跟住就奉上一個牛王拼盤,據店員講呢個拼盤裡面有八款唔同既牛部位,包括:牛面肉,牛胸爽,封門柳,牛小排,牛吊龍,牛舌,牛根丸,同埋一個滑牛加蛋黃。呢個拼盤份量極足,而每一款都有佢地既特質味道,而特別一讚既係牛根丸,一咬落去牛汁就湧出黎,口感亦十分之好,牛根丸真係無得彈!

食完呢個份量十足既拼盤,我地其實已經有8成飽,同行友人係韮菜餃粉絲,所以我地叫多左一個自家製韮菜餃,飽飽滿滿既韮菜絕對令到一眾韮菜粉絲滿意!

最後再食埋個蔬菜拼盤,增加返d纖維,就完成左我地豐富既一餐。