2025-05-23
心血來潮好想食台灣料理,記得之前喺大尾篤見到呢間“老蔡台灣牛肉麵x茶茶滾”,決定一試!環境唔錯,大尾篤巴士總站行過去大約兩分鐘,地理位置非常方便。門口有杯巨型珍珠奶茶模型,吸睛!食店有室內或戶外區域,如果天氣涼涼哋坐出面食嘢你都咪話唔chill。室內環境整齊清潔,店員服務熱情,有禮親切,感覺舒適。第一碗麻辣鴨血湯冬粉,湯頭麻辣溫和,唔會太辣;鴨血大大塊,又夠飽滿,口感嫩滑;冬粉Q彈,吸附湯底一並食用,美味極了!第二碗蟹黃油乾拌麵,蟹黃油香,色澤金黃,醬汁鮮味香濃,麵底跟黃油蟹醬混和一體食用,超級好味!當然仲有必食台灣駐名小食 - 九層塔鹽酥雞, 外皮酥脆不油膩,薄薄嘅粉漿包著嫩滑多汁嘅雞肉,加上仲有酥炸頂級花枝丸,大大粒嘅花之丸炸到香脆可口,簡直係人間極品,最啱一路傾計一路食!今次真係大滿足!