2022-10-03
開業不久已成為城中熱話的廚師發板!我當然第一時間為大家品嚐下😋 晚市好full,唯有先試吓佢嘅午餐Menu🤩 每款套餐都以食材劃分,像我這樣三心兩意的人易啲選擇難得來到,決定豪食午市最貴嘅套餐🔸山 - 魚/黑豚/海の幸/蟹 $788有成九款食品咁多😋都要食成個半鐘㗎,午餐真係要湊好時間先去🔸毛蟹柚子酢如詩如畫的精緻賣相,見到都吸引!毛蟹肉加入柚子一陣清香,面上的柚子醋啫喱,更能突出蟹肉的鮮甜味🔸明太子白蝦矜貴細緻的小前菜,頂上有馬糞海膽和黑魚子,鮮香又creamy 的質感混合彈牙又爽口的白蝦,味道好有層次,另外蝦肉配合明太子的鹹香,鮮味大爆發🔸季節刺身騰雲駕霧的進場,時令的四款海鮮今日分別有:🍣北海道帶子加咗柚子汁,倍感清香🍣石雕配上甜酸汁,令其口感肥而不膩,亦加強鮮嫩清爽口感。🍣深海刺魚肥嫩肉厚,加入酸醋帶走油脂,又能保持入口質感爽脆🍣牡丹蝦相對比較普通,肉質細綿帶爽,勝在蝦膏豐富!豐腴甘香的蝦膏在口裏縈繞🔸豚真薯茶碗蒸呢碗茶碗蒸暫時是我吃過最特別的😋裏面加入山藥, 黑白魚版,新鮮海苔和日本豚肉,口感非常獨特!面上的蟹肉湯羹啫喱是茶碗蒸的靈魂,瀰漫着濃烈的鮮蟹味🤩🔸烧虎蝦配海膽忌廉伴
難得來到,決定豪食午市最貴嘅套餐
🔸山 - 魚/黑豚/海の幸/蟹 $788
有成九款食品咁多😋都要食成個半鐘㗎,午餐真係要湊好時間先去
🔸毛蟹柚子酢
🔸明太子白蝦
🔸季節刺身
騰雲駕霧的進場,時令的四款海鮮今日分別有:
🍣北海道帶子加咗柚子汁,倍感清香
🍣石雕配上甜酸汁,令其口感肥而不膩,亦加強鮮嫩清爽口感。
🍣深海刺魚肥嫩肉厚,加入酸醋帶走油脂,又能保持入口質感爽脆
🔸豚真薯茶碗蒸
面上的蟹肉湯羹啫喱是茶碗蒸的靈魂,瀰漫着濃烈的鮮蟹味🤩
🔸烧虎蝦配海膽忌廉伴米通
五星級西餐的賣相🌟 燒香的虎蝦散發難以忽視的香氣,紮實脆嫩的蝦肉配合濃郁蝦膏😋海膽忌廉汁額外加了一份鮮甜香口感,簡直係畫龍點睛!
上邊的米通脆脆,加添一份香脆口感
🔸精選寿司5買+小卷1條
🍣象拔蚌- 加入柚子汁,不用加豉油已經好夠味,爽口彈牙清新口味
🍣鯛魚配上酸汁啫喱,平衡油膩感,魚肉堅實有彈性!
🍣右口魚-有埋出世紙!保證貨源質素🤩很有心思的雙拼-肉質細嫩魚身和豐腴肥美的魚邊,相輔相成
🍣金目鯛-又一質素有保證的出世紙!透過燒烤加熱後帶出更強烈的香味,入口即溶的軟嫩
🍣吞拿魚- 好欣賞師傅嘅心思,火炙過後油脂滋味香濃,加入都時燒灼過的蔥花,香脆可口並出淡淡清新,拿捏出平衡
🍣吞拿魚蓉卷- 裏面亦係加入左燒灼過的蔥花,真係好欣賞呢種香香脆脆嘅口感!坊間比較少見的做法,同吞拿魚軟面口感好夾
🔸味噌汁
用陶瓷杯裝住好似杯茶咁,賣相好優美😆
🔸香印提子雪糕拿破崙
超有驚喜的甜品,能媲美酒店級數的拿破崙🤩鬆脆好口,冇諗過可以喺呢度食到!好加分
🔸綠茶
採用福寿园的京都綠茶,好有誠意!