2020-02-23
係銅鑼灣食印尼野,就一定要來班蘭葉印尼美食呢間正宗印尼餐廳。來過幾次呢度食印尼菜,一來呢度的staff都好nice服務好好,二來呢度十分正宗既原因主要也是因為老闆是印尼人,所以可以做到睇到印尼餐,而我們顧客也可以有機會嘗試到,真係好有口福。今日照舊點了這裡招牌花膠湯粉皮,因為這個花膠湯真係落足料,大大塊花膠濃濃的湯,真係真材實料的。今次選擇了配虎蝦,虎蝦大大隻,是炸的,味道也十分脆口,配上花膠湯味道也很搭配,呢個真係極力推薦啊。第二味點了個炸雞印尼撈麵,炸雞十分香,外脆內嫩,而撈麵也是十分入味,這個配搭也是典型印尼撈麵,好好味的。點兩個主食仲唔夠,我們點多個串燒係黃鱔,好少地方有這個串燒,燒得味道十分野味。我們點了兩杯沙冰,一杯我最喜歡的牛油果沙冰,一杯芒果沙冰,兩杯都大大杯,好抵飲啊,今晚食咁多美食,真係大飽口福。